biznis
0

Bevanda: Zaokružiti fiskalnu reformu u Federaciji

FENA
Ministar finansija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda organizirao je danas u Sarajevu sastanak sa svim kantonalnim ministrima finansija na kojem se raspravljalo o tri zakonska rješenja ključna za zaokruženje fiskalne reforme.

Kako je Bevanda izjavio na konferenciji za novinare nakon sastanka, najviše se razgovaralo o predoženom zakonu o doprinosima, koji zajedno sa zakonima o porezu na dohodak i dobit zaokružuje jezgro reforme i čini pretpostavke za izjednačavanje uvjeta u FBiH i državi.

Zakon o doprinosima nije usaglašen na Ekonomsko-socijalnom vijeću, jer su dvije strane zastupale različite stavove te nije bilo jednoglasne podrške. Međutim, naglasio je ministar Bevanda, obje strane su shvatile potrebu da Federacija BiH ima stabilan i izbalansiran sustav.

Naveo je kako se ovim zakonskim rješenjima izjednačavaju uvjeti življenja svih kategorija te državi plaća ono što se reinvestira na pravedan način.

Ministar Bevanda je ocijenio da je predloženi zakon o doprinosima znatno ispred onoga što nudi Republika Srpska, koja je mogla prihvatiti intervenciju u mirovinski sustav sredstvima od privatizacije, dok je taj sustav u Federaciji stabilan.

Najavio je da će se 25. septembra održati nova sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća, nakon čega bi se zakon trebao usaglasiti i uputiti u parlamentarnu proceduru. Ako bi se sva tri zakona usvojila u oktobru, mogli bi se primjenjivati od 1. januara naredne godine.

Ovom reformom će obični radnici, čije su plaće manje od 750 KM, imati manja davanja, dok će se davanja povećati za one koji imaju veće plaće.

Jedna od učesnica sastanka, ministrica finansija SBK-a Danica Križanović ukazala je da su ovom reformom obavezane institucije koje se bave platnim prometom (banke) da obavještavaju nadležne u roku od osam dana da su plaće isplaćene, čime se smanjuje mogućnost utaje.