Berza
13

Zbog grčkog referenduma tresu se berze širom svijeta, Kina zabilježila rast

Klix.ba
Narodna Republika Kina zabilježila je porast vrijednost dionica za osam posto u ponedjeljak za razliku od drugih azijskih berzi koje trguju manje zbog rezultata referenduma u Grčkoj koji su uzdrmali cijelu eurozonu.
Foto: AFP
Foto: AFP

Shanghai Composite zabilježio je rast na 2,6 posto nakon što je vlada proglasila mjere stabilizacije turbulentnog tržišta dionicama. Brokeri fond menadžeri dogovorili su se da kupe velike količine dionica, a potpomogla ih je država.

Japanski Nikkei 225 zabilježio je pad za 1,3 posto. Euro je pao širom svijeta nakon što su Grci velikom većinom rekli "ne" uslovima kreditorskog paketa, zbog čega se strahuje da će Grčka izaći iz eurozone.

Euro je danas na azijskom tržištu iznosio 1,1055 što je blagi oporavak u odnosu na cijeli prethodni mjesec. Investitori su pohrlili kako ba sačuvali jen koji se utrkuje s dolarom i eurom. Pad su zabilježile i neke naftne kompanije.

Vlade i centralne banke Južne Koreje i Japana održat će sastanak danas kako bi se dogovorili o potrebnim mjerama koje trebaju poduzeti nakon što su Grci rekli "ne".

"Direktan ekonomski i finansijski odnos između Japana i Grčke je ograničen. Ali vlada i službenici Banke Japana su imali rasprave ranije ovog jutra kako bi osigurali da Japan reagira glatko na sva dešavanja na tržištu", rekao je guverner Haruhiko Kuroda.

Padove na berzama zabilježile su i Južna Koreja i Australija.

Kinesko tržište spasila su tri kineska menadžera koji su odlučili uložiti 210 miliona juana vlastitog novca kako bi kupili dioničke fondove s ciljem da se stabilizira tržište. Također, javile su se 84 firme koje su odlučile kupiti dionice, a sve za spas države.