Berza
0

Završena Druga međunarodna konferencija Banjalučke berze

FENA
Predstavljanje iskustava s Bečke, Varšavske, Solunske i Atinske berze danas je u Banji Vrućici u Tesliću završena dvodnevna Druga međunarodna konferencija Banjalučke berze koja je okupila oko 400 učesnika.

Na konferenciji je održan i okrugli sto o temi „Perspektive tržišta kapitala u regiji“, a Katrin Klaus iz Bečke berze predstavila je viziju tržišta kapitala centralne i jugoistočne Evrope uz poruku da izolacija nije opcija i da je potrebno pristupiti izgradnji regionalnog saveza berzi.

Savez bi se zasnivao, kako je navela, na konceptu da regionalne berze zadrže svoju nezavisnost, a svi partneri saveza bi imali ekonomsku korist prije svega u unapređenju makroekonomskog učinka, odnosno većeg rasta bruto nacionalnog proizvoda i zaposlenosti.

Vrednost trgovanja na tržištu hartija od vrijednosti Varšavske berze u prošloj godini iznosila je 91 milijardu eura, a kapitalizacija na kraju prošle godine 169 milijardi eura za domaće kompanije i 72 milijardi eura za strane kompanije koje se nalaze na listingu Varšavske berze, naglasio je Lukaš Jagieto iz Varšavske berze.

Podsjetio je i da je od 2004.godine Varšavska berza među prvih pet u Evropi po broju javnih ponuda hartija od vrijednosti, dok je generalni direktor Solunske berze Vasilis Margaris predstavio viziju regionalne saradnje tržišta kapitala u jugoistočnoj Evropi prema kojoj bi bili povećani izvori prihoda uključenih berzi uz značajno smanjenje troškova poslovanja.

Denis Fudurić, direktor hrvatske brokerske kuće „Interfajnans“, predstavio je iskustva u inicijalnim javnim ponudama, a Darko Horvat, direktor „Global investa“, govorio je o iskustvima Hrvatske u javnim ponudama akcija investicionih fondova.

Na konferenciji je održana i stručna rasprava o temi „Upravljanje akcijama iz portfelja Fonda PIO RS-studija o izboru modela upravljanja“, a prema dinamici koji je utvrdila Radna grupa za prijedlog modela penzijske reforme, do kraja maja, Vlada RS-a bi trebalo usvojiti predloženi model upravljanja Fondom, do kraja juna bi bio izrađen poseban zakon koji bi nakon stručne rasprave do kraja septembra trebalo biti usvojen.

Početak rada novog investicionog fonda i društva za upravljanje očekuje se do kraja oktobra.

Snježana Rudić predstavnicima Ministarstva finansija RS-a dodala je da je radna grupa za izradu studije predložila da se osnuje društvo za upravljanje portfeljom Fonda koji bi bio u njegovom vlasništvu.