{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaustavljen rast od prethodnog trgovanja

S
20.2.2008. u 15:09
0
0
Zaustavljen rast od prethodnog trgovanja
0
Zaustavljen rast od prethodnog trgovanja
Intenzitet rasta ostvaren posljednjih par dana, počeo je slabiti, pa su danas emitenti, poslovali s polovičnim učinkom. Tako je BIFX povećao vrijednost za 0,38%, dok je vrijednost SASX-10 pala za 0,25%.
Ukupan promet prešao je 1,6 miliona KM, a za razliku od prethodnih par sedmica, u vrho po prometu su novi emitenti i to Investiciono-komercijalna banka d.d. Zenica (SASE: IKBZRK2) sa više od 180 hiljada KM, te Interšped d.d. Sarajevo (SASE: ISPSRK2), koji je ujedno i dobitnik dana sa rastom kursa od 20,10% i prometom od skoro 155 hiljada KM.

Većina emitenata iz SASX-10 još uvijek je u zelenom, ali ne tako uvjerljivo kao jučer. Najbolje je prošla Hidrogradnja (SASE: HDGSR), čija dionica je dobila na vrijednosti za 3,49%, uz danas, jako dobru likvidnost. Cijena dionice Fabrike Duhana Sarajevo (SASE: FDSSR) kretala se i do 270 KM, te na kraju prosječna iznosi 268,73 KM. Jučerašnji spektakularan rast BH Telecoma (SASE: BHTSR) korigovan je danas padom kursa od 3,01%, te je srednja cijena ove dionice 48,21 KM. Najveći promet u okviru emitenata iz sastava ovog indeksa, imao je Bosnalijek (SASE: BSNLR) sa srednjim kursem 45,23 KM.

Na kotaciji investicionih fondova najviše se trgovalo dionicama Big investicione grupe (SASE: BIGFRK3) u iznosu većem od 73 hiljade KM, po srednjem kursu 14,96 maraka. Cijene dionica fondova nisu značajno oscilirale. Najveći pad vrijednosti, 1,85 posto, imao je Naprijed d.d. Sarajevo (SASE: NPRFRK2), dok se rastom od 1,70% može pohvaliti Prof Plus (SASE: PRPFRK2).

Pored Intešpeda 20 postotni rast imala je dionica emitenta Armature d.d. Čapljina (SASE: AMTCRK2), dok je Zvečevo Lasta (SASE: ZVLCR) zabilježila pad kursa od 10,77%.


Piše: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: