Sarajevska berza
0

Zakazano šest vanrednih aukcija

FENA
Sarajevska berza (SASE) zakazala je 26. decembra pet vanrednih aukcija i jednu 30. decembra. Prva je zakazana na zahtjev brokerske kuće "VGT Broker“ d.d. Visoko a predmet prodaje je 5.718 dionica emitenta TP "Gatačko polje“ d.d. Mostar koje su u vlasništvu IF-a “Bosfin“ d.d. Sarajevo.

Cijena ponuđenih dionica iznosi 15 KM po dionici. Unos naloga za ovu vanrednu aukciju je moguć od utorka, 23. decembra.

Također, na zahtjev brokerske kuće "Auctor BH“ d.o.o. Mostar 26. decembra bit će održana vanredna aukcija čiji će predmet prodaje biti 111.060 dionica emitenta „Unis energetika“ d.d. Konjic koje su u vlasništvu IF-a “Bosfin“ d.d. Sarajevo.

Cijena ponuđenih dionica iznosi 4,50 KM po dionici. Unos naloga za ovu vanrednu aukciju je moguć od utorka, 23. decembra.

Treća vanredna aukcija koja će biti održana 26. decembra zakazana je na zahtjev brokerske kuće "Market Bull“ d.o.o. Sarajevo, a predmet prodaje je 5.746 dionica emitenta "Remontmontaža“ d.d. Tuzla koje su u vlasništvu IF “Bosfin“ d.d. Sarajevo.

Cijena ponuđenih dionica iznosi 135 KM po dionici. Unos naloga za ovu vanrednu aukciju je moguć od utorka, 23. decembra.

Sarajevska berzana zahtjev brokerske kuće "eBrokers“ d.o.o. Sarajevo zakazala za 26. decembar i vanrednu akciju čiji je predmet prodaje je 4.608 dionica emitenta "Ekonomski institut“ d.d. Tuzla (simbol: EINTR) koje su u vlasništvu IF-a “Bosfin“ d.d. Sarajevo.

Cijena ponuđenih dionica iznosi 32 KM po dionicia, a unos naloga i za ovu vanrednu aukciju je moguć od utorka, 23. decembra.

Peta aukcija koja će biti održana 26. decembra zakazana je na zahtjev brokerske kuće "Hypo Alpe Adria Vrijednosnice“ d.o.o. Sarajevo. Predmet prodaje je 35.000 dionica emitenta JP "Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo koje su u vlasništvu IF “Crobih Fond“ d.d. Mostar.

Cijena ponuđenih dionica iznosi 35 KM po dionici. Unos naloga za ovu vanrednu aukciju je moguć od utorka, 23. decembra.

Posljednja, šesta aukcija, koja će biti održana 30. decembra, zakazana je na zahtjev brokerske kuće "Hypo Alpe Adria Vrijednosnice“ d.o.o. Sarajevo, a predmet prodaje je 2.139 dionica emitenta VP "Srednja Posavina“ d.d. Orašje koje su u državnom vlasništvu (zastupnik Agencija za privatizaciju Županije Posavske).

Cijena ponuđenih dionica iznosi 100 KM po dionici. Unos naloga za ovu vanrednu aukciju je moguć od utorka, 23. decembra.

Sve navedene aukcije se održavaju po metodi jedan,a riječ je o jednokratnoj aukciji pri kojoj su dozvoljeni samo kupovni nalozi koji glase na količinu identičnu onoj u prodajnom nalogu. Kod ove vrste aukcije, cijena po kojoj se paket dionica prodaje jeste cijena najboljeg kupovnog naloga koji je iznad prodajne cijene u trenutku zatvaranja tržišta, saopćeno je iz Sarajevske berze.