Berza
0

Berza / Wall Street 'izbrisao' krizu - Dow Jones najviši u historiji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones skočio na najviši nivu u historiji, što se zahvaljuje jačanju američke ekonomije i uvjerenju ulagača da će Fed i dalje voditi politiku jeftinog novca.

Dow Jones je ojačao 125 bodova ili 0,89 posto, na 14.253 boda, dok je S&P 500 skočio 0,96 posto, na .1539 bodova, a Nasdaq 1,32 posto, na 3.224 boda, javljaju agencije.

Zahvaljujući naznakama jačanja američke ekonomije i labavoj monetarnoj politici Feda, ove je godine Dow Jones indeks poletio gotovo devet posto, probivši se jučer iznad prethodne rekordnog nivoa dosegnutog u oktobru 2007. godine, kratko prije izbijanja finansijske krize.

Tokom finansijske krize, koja je povukla u stečaj niz američkih banaka, među ostalim i investicijskog giganta Lehman Brothers, berzovni indeksi su oštro pali, da bi sada, nakon pet i po godina, Dow Jones nadoknadio sve te gubitke.

Jučer su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, jer je ulagače ohrabrio podatak Instituta za menadžere nabave o rastu aktivnosti u američkom uslužnom sektoru u februaru po najvišoj stopi u godinu dana, prenosi Business.hr.

"Iznenađen sam brzinom uspona cijena dionica. No, one i dalje nisu skupe, pa se može očekivati daljnji rast tržišta", kaže strateg u fondu Northern Trust Global Investments Jim McDonald.

Osim jačanja ekonomije, tržište podržava uvjerenje ulagača da će američka centralna banka i dalje voditi labavu monetarnu politiku kako bi potaknula zapošljavanje i ubrzala rast bruto domaćeg proizvoda.

Zbog toga je u drugom planu automatsko smanjenje budžetskih rashoda u SAD-u, vrijedno 85 milijardi dolara, koje bi moglo naštetiti ekonomiji.

"Situacija u ekonomiji i dalje se poboljšava, uprkos rizicima od povećanja poreza i smanjenja javne potrošnje. Iako nikada ne možete isključiti mogućnost korekcije cijena dionica na niže, ekonomija i Fed zasigurno nisu prepreke na putu tržištu", kaže McDonald.

Ulagači oprezni

Uprkos rekordnom dosegu Dow Jonesa, ulagači su oprezni. Zabrinjava politička nesigurnost u Italiji jer nedavni parlamentarni izbori nisu dali jasnog pobjednika, što bi moglo usporiti reforme i produbiti dužničku krizu u trećem po veličini ekonomije eurozone.

Uz to, najveće svjetske ekonomije nisu baš u najboljoj formi. Eurozona i Japan nalaze se u recesiji, dok kineska i američka ekonomija ne rastu po tako visokim stopama kao proteklih godina.

No, sve je to trenutno u drugom planu jer tržište podržavaju najave najvećih centralnih banaka u svijetu, na čelu s Fedom, da će i dalje voditi vrlo ekspanzivnu monetarnu politiku upravo zbog nezadovoljavajućeg rasta ekonomije.

"Jasno je da američka ekonomija još nije dovoljno snažna da bi Fed odustao od politike jeftinog novca. Takva monetarna politika drži kamatne stope na vrlo niskim nivoima, pa dionice, s obzirom na njihove prinose, djeluju privlačno u odnosu na druge investicije", kaže direktor u O'Neil Securitiesu Ken Polcari.

I na evropskim berzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,36 posto, na 6.431 bod, dok je frankfurtski Dax uzletio 2,32 posto, na 7.870 bodova, a pariski CAC 2,09 posto, na 3.787 bodova.