|

Wall Street: Indeksi na historijski visokim nivoima

Wall Street: Indeksi na historijski visokim nivoima
0
F
FENA
2.8.2013. u 10:30
4
komentara
0

dijeljenja
Wall Street: Indeksi na historijski visokim nivoima Foto: AFP
Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše nivoe u historiji, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima iz američkog gospodarstva.
Dow Jones ojačao je 128 bodova, ili 0,83 posto, na 15.628 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,25 posto, na 1.706 bodova, a Nasdaq indeks 1,36 posto, na 3.675 bodova, najviši nivo u 13 godina.

Proboj S&P 500 indeksa iznad nivoa od 1.700 bodova, prvi put u historiji, zahvaljuje se rastu cijena dionica u svih 10 sektora tog indeksa. Najviše su pritom porasle cijene u sektorima povezanim s rastom gospodarstva, kao što su finansijski, industrijski i tehnološki.

Dobro raspoloženje zahvaljuje se sigurnosti ulagača nakon što je FED u srijedu poručio da je gospodarstvu i dalje potrebna podrška, stoga će nastaviti provoditi programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica.

Na taj način američka centralna banka ubrizgava na finansijska tržišta mjesečno 85 milijardi dolara svježeg, jeftinog novca koji već dugo vremena potiče rast cijena dionica.

Labavu monetarnu politiku FED će voditi sve dok se gospodarstvo ne nađe čvrsto na putu oporavka. A nakon što je u srijedu objavljeno da je rast američkog gospodarstva u drugom tromjesečju ubrzao s 1,1 posto, iz prethodnog kvartala, na 1,7 posto, jučer su objavljeni novi ohrabrujući makroekonomski podaci.

Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je da je njegov indeks tvorničke aktivnosti u SAD-u u julu skočio s 50,9 na 55,4 boda, najviši nivo u dvije godine.

"Podaci o bruto domaćem proizvodu potvrdili su procjene da se rast gospodarstva ubrzao u drugom tromjesečju, a jačanje ISM indeksa u mnogim područjima pokazuje da se situacija dodatno poboljšava. To je glavni razlog rasta cijena dionica", kaže Brian Amidei, direktor u tvrtki HighTower Advisors.

Objavljeno je, također, da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice pao za 19.000, na 326.000, najniži nivo od januara 2008. godine, što ukazuje na oporavak tržišta rada.

Osim FED-a, labavu monetarnu politiku nastavit će voditi i Evropska centralna banka. Njen predsjednik Mario Draghi poručio je jučer, nakon sjednice čelnika ECB-a, da će ključne kamate u eurozoni ostati na sadašnjim rekordno niskim nivoima duže razdoblje.

Zahvaljujući tome, i na evropskim su berzama cijene dionica jučer znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,92 posto, na 6.681 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,63 posto, na 8.410 bodova, a pariski CAC 1,25 posto, na 4.042 boda, prenosi Business.hr.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...