Berza
0

Vodič za berzu: Kako ući na tržište dionica Sarajevske berze?

Sarajevo-x.com
U posljednje vrijeme, trgovina dionicama i u Bosni i Hercegovini postaje sve popularniji način dodatne zarade. Teško da se možete trulo obogatiti, ali ko ne riskira - taj ne profitira. Nedavno su se prvi put u historiji ove zemlje prodavale dionice državnog kapitala - Interšpeda. Nadamo se da to neće biti jedini put, zato evo šta vam treba da uđete na tržište dionica.

Ono što na početku trebate uraditi jeste naći brokersku kuću koja će vas zastupati tokom kupoprodaje dionica. Dakle, kao privatni građani ne možete sami obavljati trgovinu.

Da bi neka brokerska kuća mogla poslovati treba imati dozvolu Komisije za vrijednosne papire. Brokersku kuću birajte prema cijeni i nivou usluga koje nude. Prije nego što potpišete ugovor sa nekom od njih, bilo bi dobro da se raspitate malo o poslovanju kuće te eventualnim problemima ili aferama.

Kada ste napokon izabrali ko će vas predstavljati na berzi, potrebno je potpisati Opći ugovor o posredovanju. Budite pažljivi i nemojte samo površno pročitati ugovor jer on reguliše prava i obaveze kako brokerske kuće tako i vas.

Da biste napokon kupili dionice, odete u vašu brokersku kuću sa ličnim dokumentom. Tu će vam vaš broker izračunati približnu vrijednost vaše kupovine na osnovu broja dionica koje želite kupiti. Taj iznos ćete uplatiti na namjenski račun brokerske kuće. Sa potvrdom o uplati vraćate se kod brokera te izdajete nalog o kupovini.

Nakon što se vaš nalog ispuni, broker će vam javiti i saopštiti cijenu po kojoj ste kupili dionice. Cijena može biti manja od one koju ste vi odredili, ali ne i veća.

Nakon tri do pet dana, vaše dionice će se naći na računu kod Registra vrijednosnih papira.