Berza
0

Više od polovine prometa dionicama ABS banke

Sarajevo-x.com
Od današnjih 1,2 miliona KM prometa na Sarajevskoj berzi, ABS Banka (SASE: ABSBRK2) je zaslužna za 772 hiljade. Iz prethodnog možemo zaključiti da je trgovina dionicama ostalih emitenata na nivou ranijih, vrlo skromnih rezultata.

Tako je promet od 100 hiljada prešao još samo BH Telecom (SASE: BHTSR). Kako su samo dva fonda dan završila u plusu, Indeks investicionih fondova BIFX je pao za 2,09 %, dok je SASX-10, nošen porastom kursa Bosnalijeka (SASE: BSNLR) povećao vrijednost za 0,07 %.

Pored dionice Bosnalijeka, čiji kurs je za 4,29 % veći u odnosu na jučer, rast kursa imao je još i sarajevski Energoinvest (SASE: ENISR) te dan završio sa prosječnom cijenom 21,33 KM po dionici. Od ostalih emitenata iz SASX-10 najveći pad imala je Hidrogradnja (SASE: HDGSR), te je ovim dionicama trgovano po cijenama od 16,50 do 17 KM. Najveći promet ostvarila je dionica ABS Banke po nepromijenjenom kursu od 600 KM.

Na kotaciji investicionih fondova najviše se trgovalo dionicama Crobih fonda (SASE: CRBFRK1) po kursu 17,44 KM, što predstavlja pad od 4,64 %. Prevent Invest (SASE: PVNFRK3) i Prof Plus (SASE: PRPFRK2) su izgubili više od 5 posto vrijednosti dionice, dok je za isti procenat uvećan kurs Herbos fonda (SASE: HRBFRK2) te trenutno iznosi 19 KM. Prethodnu vrijednost zadržao je fond MI Group (SASE: MIGFRK2), a dionicama Bonusa (SASE: BNSFRK2) i Fortune (SASE: FRTFRK1) se nije trgovalo.

Dionica Ingrama iz Srebrenika (SASE: INGMRK2), kojom se početkom godine trgovalo u velikom obimu, danas je uz vrlo slab promet izgubila 16,55 % vrijednosti, kao i dionica zeničkog RMK Prometa (SASE: RPRZRK2), čija je cijena danas 6,01 KM. Rast kursa od 20,37 % zabilježen je kod emitenta Zvečevo Lasta (SASE: ZVLCR).

Piše: Aida Karić - SEE Investment Solutions d.o.o.