Berza
1

Većina indeksa na azijskim berzama bilježi blagi pad

FENA
Na azijskim berzama danas se trguje oprezno, a većina indeksa bilježi blagi pad, treći trgovinski dan zaredom, dok investitori razmatraju moguće posljedice očekivanog skorašnjeg smanjivanja monetarnih poticaja američkoj ekonomiji.

Japanski Nikkei indeks porastao je jutros 0,4 posto, na 13.706 bodova, dok je južnokorejski Kospi oslabio 0,3 posto, hongkonški Hang Seng 0,2 posto, a australski S&P/ASX 0,1 posto.

I na ostalim azijskim berzama indeksi su blago oslabili, dok je filipinska berza bila zatvorena zbog poplava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oslabio je 0,5 posto, na 444,56 bodova.

FED je agresivno kupovao državne obveznice proteklih mjeseci, u nastojanju da snizi kamatne stope i pomogne povratku zaposlenosti na normalan nivo nakon što su milioni Amerikanaca ostali bez posla u recesiji koja je uslijedila nakon finansijske krize 2008. godine.

FED ističe da je taj program pomogao stimulirati ekonomiju, jer je olakšao kupovinu nekretnina i ulaganje u poslovanje. Ipak, cijelo vrijeme čelnici FED-a isticali su da taj program nije neograničen i da će biti postepeno ukinut kad se poboljša ekonomska situacija.

Posljednji makroekonomski podaci i izjave funkcionera FED-a navele su investitore na zaključak da bi program otkupa obveznica mogao biti smanjen već u septembru.

Na valutnim tržištima kurs eura ojačao je prema dolaru, poduprt poboljšanim ekonomskim izgledima eurozone, nakon što je prošle sedmice i službeno objavljeno da je ta regija izašla iz recesije.

Kurs eura ojačao je sa u petak zabilježenih 1,3319 na 1,3323 dolara.

Istovremeno, kurs dolara porastao je blago prema jenu, s 97,53 na 97,59 jena, prenosi Business.hr.