{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uvećan evropski indeks akcija

F
FENA
12.11.2008. u 18:06
0
0
Uvećan evropski indeks akcija
0
Uvećan evropski indeks akcija
Funta je u srijedu potonula na londonskoj deviznoj berzi, do apsolutnog minimuma prema euru, nakon novoga i nepovoljnog izvještaja o stanju zdravlja otočne privrede, dok je glavni evropski indeks akcija blago uvećan nakon oštrog pada u prethodnom dijelu ove sedmice.
Banka Engleske (BoE) koja obavlja ulogu emisione banke u Velikoj Britaniji dala je u najnovijoj analizi prilično mračnu sliku daljnjeg razvoja situacije u britanskoj ekonomiji.

Analitičari BoE predviđaju, između ostalog, da će se već prisutna recesija u britanskoj privredi odužiti i na cijelu narednu godinu i da u tome periodu treba računati s negativnom stopom ekonomskog rasta.

BoE također predviđa da će oštro smanjenje privredne aktivnosti biti praćeno i opadajućom inflacijom i istovremenim daljnjim sniženjem bančine bazne kamate, koja je početkom ovog mjeseca smanjena za neočekivano visokih 1,5 procenata i utvrđena na tri posto.

Devizni trgovci su, imajući u vidu te činjenice, oborili funtu tokom današnje trgovine na londonskoj deviznoj berzi do apsolutno najnižeg nivoa prema euru i najmanje vrijednosti u odnosu na dolar u proteklih šest godina. Funta se na vodećoj svjetskoj deviznoj berzi mijenjala tokom rane podnevne trgovine po kursu od 82,37 penija za euro i 1,5204 dolara.

Istovremeno je američka valuta vrijedila 97,55 jena i 1,1854 švicarska franka, što znači da je vrijedila prema "švicarcu" i "japancu" nešto više nego prethodnog dana, u situaciji kad je tražnja "zelene novčanice" i dalje velika.

Na evropskom tržištu akcija zabilježen je skroman rast vodećeg kontinetalnog indeksa - FTSEuroforst 300 - za 0,7 posto, dok je globalni indikator kretanja cijena dionica - MSCI - bio u minimalnom padu, a američki berzanski indikatori prilikom početnih transakcija na Wall Streetu u blagom skoku.

Vrijednost akcija na tržištima zemalja s takozvanom brzorastućom ekonomijom opala je za 1,65 posto, dok je ruska efektna berza tokom današnje trgovine opet bila u velikom minusu.

Poslovanje na moskovskoj berzi akcija - RTS - u srijedu je obustavljeno nakon pada tehničkog indeksa na tome tržištu, tokom podnevne trgovine, za više od pet posto i bit će obnovljeno u četvrtak, saopćila je direkcija te berze.

Akcije evropskih banaka su danas pretežno bile u padu, u prosjeku za pola procenta, jer ih i dalje muče problemi nastali izbijanjem globalne kreditne krize, prenijele su agencije.

"Sve dok se banke ne uspiju osloboditi uticaja svojih vlada i ne budu u stanju platiti pripadajuće devidende vlasnicima običnih akcija, one neće biti atraktivne za investitore", objasnio je Tim Gibbens, globalni finansijski analitičar britanske investicijske tvrtke Alliance Trust.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: