Berza
0

Uvećan evropski indeks akcija

FENA
Funta je u srijedu potonula na londonskoj deviznoj berzi, do apsolutnog minimuma prema euru, nakon novoga i nepovoljnog izvještaja o stanju zdravlja otočne privrede, dok je glavni evropski indeks akcija blago uvećan nakon oštrog pada u prethodnom dijelu ove sedmice.

Banka Engleske (BoE) koja obavlja ulogu emisione banke u Velikoj Britaniji dala je u najnovijoj analizi prilično mračnu sliku daljnjeg razvoja situacije u britanskoj ekonomiji.

Analitičari BoE predviđaju, između ostalog, da će se već prisutna recesija u britanskoj privredi odužiti i na cijelu narednu godinu i da u tome periodu treba računati s negativnom stopom ekonomskog rasta.

BoE također predviđa da će oštro smanjenje privredne aktivnosti biti praćeno i opadajućom inflacijom i istovremenim daljnjim sniženjem bančine bazne kamate, koja je početkom ovog mjeseca smanjena za neočekivano visokih 1,5 procenata i utvrđena na tri posto.

Devizni trgovci su, imajući u vidu te činjenice, oborili funtu tokom današnje trgovine na londonskoj deviznoj berzi do apsolutno najnižeg nivoa prema euru i najmanje vrijednosti u odnosu na dolar u proteklih šest godina. Funta se na vodećoj svjetskoj deviznoj berzi mijenjala tokom rane podnevne trgovine po kursu od 82,37 penija za euro i 1,5204 dolara.

Istovremeno je američka valuta vrijedila 97,55 jena i 1,1854 švicarska franka, što znači da je vrijedila prema "švicarcu" i "japancu" nešto više nego prethodnog dana, u situaciji kad je tražnja "zelene novčanice" i dalje velika.

Na evropskom tržištu akcija zabilježen je skroman rast vodećeg kontinetalnog indeksa - FTSEuroforst 300 - za 0,7 posto, dok je globalni indikator kretanja cijena dionica - MSCI - bio u minimalnom padu, a američki berzanski indikatori prilikom početnih transakcija na Wall Streetu u blagom skoku.

Vrijednost akcija na tržištima zemalja s takozvanom brzorastućom ekonomijom opala je za 1,65 posto, dok je ruska efektna berza tokom današnje trgovine opet bila u velikom minusu.

Poslovanje na moskovskoj berzi akcija - RTS - u srijedu je obustavljeno nakon pada tehničkog indeksa na tome tržištu, tokom podnevne trgovine, za više od pet posto i bit će obnovljeno u četvrtak, saopćila je direkcija te berze.

Akcije evropskih banaka su danas pretežno bile u padu, u prosjeku za pola procenta, jer ih i dalje muče problemi nastali izbijanjem globalne kreditne krize, prenijele su agencije.

"Sve dok se banke ne uspiju osloboditi uticaja svojih vlada i ne budu u stanju platiti pripadajuće devidende vlasnicima običnih akcija, one neće biti atraktivne za investitore", objasnio je Tim Gibbens, globalni finansijski analitičar britanske investicijske tvrtke Alliance Trust.