SASE
0

Utvrđen spisak emitenata za Tercijarno slobodno tržište

FENA
Uprava Sarajevske berze vrijednosnih papira utvrdila je spisak emitenata čiji će se vrijednosni papiri prebaciti sa Sekundarnog na Tercijarno slobodno tržište SASE.

Razlog za prebacivanje vrijednosnih papira ovih emitenata na Tercijarno slobodno tržište je nedostavljanje finansijskih izvještaja (godišnjih i/ili polugodišnjih) u skladu sa zakonskim i podzakonskim odredbama.

Emitenti čiji će vrijednosni papiri od ponedeljka, 16. januara biti prebačeni na Tercijarno slobodno tržište SASE su: Bosnaplast dd Bosanski Petrovac, BNT TAD dd Novi Travnik, Energoinvest TPO dd Jajce, GP Bosnaputevi dd Sarajevo, Elektro Grupa dd Jajce, KHK dd Lukavac, Magic dd Bihać, Plin Sarajevo dd Sarajevo, Soko RTK dd Mostar, Staklenici dd Čapljina, Štamparija dd Ključ, Timal dd Široki Brijeg, Tvornica konfekcije dd Vareš i Ogrevtrans dd Sarajevo.

Presegmentacija slijedi nakon dva upozorenja koje je Sarajevska berza uputila kompanijama koje nisu poštivale obaveze izvještavanja.

Ukoliko neka od navedenih kompanija dostavi nedostajuće izvještaje do petka, 13. januara ove godine bit će izuzeta sa spiska za presegmentaciju.

Tercijarno slobodno tržište je novi sub-segment Slobodnog tržišta, oformljen u septembru 2011. godine i namijenjen vrijednosnim papirima emitenata za koje nisu dostupni osnovni podaci o poslovanju, uključujući i godišnje i polugodišnje finansijske izvještaje, a čijim se vrijednosnim papirima, u skladu sa Zakonom, mora trgovati putem Berze.

Investitori koji ulažu u dionice koje su na ovom sub-segmentu moraju biti svjesni rizika koje donosi ulaganje u vrijednosne papire emitenata koji ne objavljuju minimum informacija o svom poslovanju, saopćeno je iz Sarajevske berze.