{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uprkos slaboj trgovini indeksi zabilježili rast

S
7.2.2008. u 16:31
0
0
Uprkos slaboj trgovini indeksi zabilježili rast
0
Uprkos slaboj trgovini indeksi zabilježili rast
Iako investitori na Sarajevskoj berzi nisu bili posebno aktivni, te je promet jedva dostigao 725 hiljada KM, indeksi su ostvarili porast vrijednosti. Indeks investicionih fondova je povećan za 0,65 %, dok je vrijednost indeksa slobodnog tržišta SASX-10 porasla za 0,71 %.
Tri emitenta, Fabrika Duhana Sarajevo (SASE: FDSSR), Energopetrol (SASE: ENPSR) i ABS Banka (SASE: ABSBRK2) ostvarili su polovinu današnjeg prometa.

Od emitenata iz SASX-10 pad od 4,22 % zabilježile su dionice Sarajevo-osiguranja d.d. (SASE: SOSOR), dok su svi ostali emitenti završili u plusu. Najveći rast od 7,81 posto, uz promet od preko 119 hiljada KM, imale su dionice Energopetrola. Dionica Fabrike Duhana Sarajevo uvećala je vrijednost za 3,07%, i ovim dionicama danas je realizovan najveći promet, više od 123 hiljada KM. Nijednom, od dvije elektroprivrede, danas nije trgovano.

Investicioni fond Bosfin d.d. (SASE: BSNFRK2) nastavio je uspješnu seriju, te je i danas ova dionica najviše trgovana po srednjem kursu 12,71 KM, što je u odnosu na dan ranije više za 4,64 %. Vrijednost transakcija ovim dionicama prelazi 48 hiljada KM. Pored Bosfina najviše je trgovano dionicama Prof Plusa (SASE: PRPFRK2) po srednjem kursu 12,42 KM. Najviše je izgubio Crobih fond d.d. Mostar (SASE: CRBFRK1) sa padom kursa 2,73 %.

Piše: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: