{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra aukcija trezorskih zapisa RS

S
21.8.2012. u 10:37
0
0
Sutra aukcija trezorskih zapisa RS
0
Sutra aukcija trezorskih zapisa RS
Foto: Arhiv/Klix.ba
Osma aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske /RS/ putem Banjalučke berze u planiranom iznosu od 17,5 miliona KM, biće održana sutra, stoji u javnom pozivu za učestvovanje na aukciji.
Nominalna vrijednost trezorskog zapisa je 10.000 KM, a rok dospijeća devet mjeseci.

Docent na banjalučkom Ekonomskom fakultetu Goran Radivojac izjavio je Srni da su trezorski zapisi, kao dužnički instrumenti kojim se pokušava premostiti razlika priliva i odliva u budžetu, uvijek atraktivan finansijski instrument za investitore koji raspolažu određenim viškom novca.

On je naglasio da se uvijek podrazumijevalo da je država dobar dužnik u smislu da ne može ostati nelikvidna, dodajući da su dosadašnje emisije trezorskih zapisa u Republici Srpskoj pokazale da su investitori do sada uglavnom bile komercijalne banke.

Radivojac je naglasio da treba sačekati da se vidi uspjeh planirane emisije trezorskih zapisa, dodajući da očekuje da bi mogao biti dobar odziv potencijalnih zajmodavaca, odnosno investitora.

On je napomenuo i da je priprema emisije jedan veoma složen proces, "kojeg na kraju vidimo kao jednostavnu kupoprodaju".

"Takođe treba imati u vidu pitanje kolika je dubina tržišta ovdje, odnosno koliko se još RS može zaduživati na domaćem tržištu, pošto sve što se tiče finansijske krize u okruženjui koja ima uticaja i ovde, već previše dugo traje i resursi se iscrpljuju“, istakao je Radivojac.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "Svot" Saša Grabovac rekao je da su dosadašnje emisije trezorskih zapisa pokazale da su uglavnom uspješne i da je Vlada Srpske uspjela da prikupi sredstva takvim načinom pojavljivanja na tržištu hartija od vrijednosti.

Prema njegovim riječima, ostaje pitanje korištenja sredstava koja se dobiju na taj način, odnosno pitanja da li su to stvarno sredstva za premošćavanje trenutne nelikvidnosti ili je to sredstvo koje se pretvara u neko zaduženje koje će se morati na neki drugi način zatvarati.

Do sada je organizovano sedam aukcija trezorskih zapisa, od kojih četiri su organizovane u prošloj godini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: