Berza
0

Štrajk na atinskoj berzi dionica zbog penzione reforme

FENA
Atinska berza dionica i danas je zatvorena jer su radnički sindikati, drugi dan zaredom, organizirali masovnu obustavu rada protiveći se namjeri vlade da obavi reformu penizionog sistema u zemlji, javljaju agencije.

Funkcioniranje Atinske berze je jučer obustavljeno pošto su zaposleni u Centralnoj banci Grčke obustavili rad i odbili da omoguće prilaz tehnološkom centru koji omogućava normalno berzansko poslovanje.

Masovni protesti zaposlenih širom Grčke posljedica su predložene penzione refome, kojom se, između ostaloga, predviđa osjetno povećanje starosne dobi za odlazak u penziju, kao i ukrupnjavanje postojećih 12 penzionih fondova.

Nacrt zakona o penzionoj reformi trebalo bi sutra da se nađe pred članovima grčkog parlamenta, prenijela je agencija DPA.

Kao znak podrške sve masovnijim štrajkovima, Federacija zaposlenih u grčkim bankama je najavila da će danas poslijepodne organizirati dvosatnu obustavu rada, dok su u štrajku i stotine radnika u kompanijama za proizvodnju električne energije.

Sindikati zaposlenih u komunalnim službama, kao i nizu drugih javnih službi, također su saopćili da će se pridružiti protestima protiv usvajanja vladinih mjera za reformu penzionog sistema.