Berza
0

Snažan rast azijskih dionica

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dionice na azijsko-pacifičkim berzama danas su snažno ojačale, nakon što su dužnosnici Evropske unije poručili da će poduzeti sve kako bi spriječili širenje grčke dužničke krize.

Evropski dužnosnici kazali su jučer da će Grčka dobiti kredit početkom idućeg mjeseca i da će učiniti sve da se spriječi negativan utjecaj grčke dužničke krize na druge članice eurozone, poput Irske i Portugala.

Navedene poruke pozitivno su se odrazile i na jučerašnje kretanje dionica na Wall Streetu.

Kineski naftni div PetrocChina ojačao je 1,8 posto, pod utjecajem rasta cijena nafte na svjetskim tržištima. Među dobitnicima našle su se i globalne rudarske kompanije poput BHP Billitona i Rio Tinta, koje su porasle po više od jedan posto.

Veliki japanski izvoznik vozila Toyota Motor skočio je oko 3 posto, nakon što je jen oslabio u odnosu na euro. Australski proizvođač piva Foster's Group 'uzletio' je čak 13 posto, nakon što je odbio ponudu za preuzimanje od SABMillera.

Japanski Nikkei 225 skočio je 1,13 posto, hongkonški Hang Seng 1,16 posto, kineski CSI 300 za 1,19 posto, australski S&P/ASX 200 za 1,27 posto, a južnokorejski Kospi 1,41 posto.

Prema posljednjim Bloombergovim podacima, MSCI indeks azijsko-pacifičke regije popeo se 1,3 posto, najviše od kraja maja, na 130,63 bodova.

Rast trenutno bilježe i evropske dionice. Londonski FTSE 100 ojačao je 0,76 posto, frankfurtski DAX 0,88 posto, a pariški CAC 40 za 1,08 posto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 porastao je 0,76 posto.