Svjetske berze
0

Slabiji dolar podigao cijene nafte nadomak 69 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene sirove nafte na svjetskim su tržištima u utorak porasle prema 69 dolara za barel, podržane slabljenjem američkog dolara.

Barel sirove nafte za isporuke u julu poskupio je na američkom tržištu 79 centi na 68,88 dolara, dok je na tržištu u Londonu zabilježio plus od 87 centi i njime se trgovalo po cijeni od 68,75 dolara.

Cijene nafte više su se nego udvostručile od februara, u skladu s rastom na tržištima dionica i valuta, budući da je slabiji američki dolar učinio jeftinijom robu čije su cijene izražene u američkoj valuti.

"Od sredine maja tržište valuta najsnažnije utječe na cijene na tržištima nafte. Trgovci sada više prate kretanje vrijednosti dolara nego tržišta dionica", kazao je Tetsu Emori iz tokijske tvrtke Astmax.

Rastuća očekivanja globalnog gospodarskog oporavka, koji bi mogao potaknuti potražnju za naftom, potaknula su kupnju diljem raznih tržišta, te su prognostičari cijena nafte postali optimistični, predviđajući pad nabujalih zaliha goriva u dolazećim mjesecima.

Societe Generale povisio je tako u utorak prognozu cijene sirove za treće tromjesečje 2009. za 8,50 dolara na 65 dolara, a za četvrto tromjesečje za 11,50 dolara na 72,50 dolara, navodeći kao razlog očekivanu višu prosječnu stopu inflacije za petogodišnje razdoblje u SAD-u.

"Gledano iz povijesne perspektive, veza između nafte i inflatornih očekivanja mnogo je snažnija od one između nafte i dolara", kazao je Mike Wittner iz Societe Generalea, prenio je Business.hr.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zasebno je saopćila da je referentna cijena košarice njezine nafte u ponedjeljak bila niža 1,06 dolara u odnosu na kraj prošle sedmice i iznosila je 67,02 dolara za barel.