Berza
0

Slab promet i pad indeksa

Sarajevo-x.com
Vrlo slab promet ostvaren je danas na Sarajevskoj berzi. Predmet trgovine bile su dionice svega devet emitenata i tri serije obveznica.

Vrijednost prometa je 146.502 KM, a skoro polovina (67.704 KM) je realizovana dionicama sarajevske Elektroprivrede (SASE: JPESR). Pad prometa bilježimo i na tržištu obveznica, gdje je danas trgovano u vrijednosti 42.611 KM. Indeksi slobodnog tržišta i danas su u crvenom, dok je vrijednost BIFX-a nepromijenjena. SASX-10 je izgubio 0,29% vrijednosti, a SASX-30 je zabilježio pad od 0,05%.

Samo je polovina trgovanih dionica u SASX-10. Rastom se ne može pohvaliti niti jedan emitent, a po nepromijenjenoj cijeni 78 KM trgovano je dionicama IK banke (SASE: IKBZRK2). Gubitnik dana je BH telecom (SASE: BHTSR), čiji je kurs danas spušten na 21,50 KM. Sarajevska Elektroprivreda je izgubila novih 0,42% vrijednosti, čime je cijena po dionici pala na 26 KM. Dionicama Bosnalijeka (SASE: BSNLR) trgovano je po srednjoj cijeni 16 KM, dok je Šipad komerc (SASE: SPKMR) u negativnoj seriji nakon današnjih 0,23% u minusu.

Jedini investicioni fond čijim je dionicama danas trgovano je Bonus (SASE: BNSFRK2). Cijena dionice nije se mijenjala i dalje iznosi 2,50 KM.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.