Berza
0

Slab promet i novi pad vrijednosti indeksa

Sarajevo-x.com
Za 180 hiljada KM prometa u prvih pola sata posljednjeg trgovinskog dana na Sarajevskoj berzi, pobrinuli su se investicioni fond Crobih (SASE: CRBFRK1), Bosnalijek (SASE: BSNLR), te Sarajevska pivara (SASE: SRPVRK1). Sva tri emitenta, kao i većina ostalih, čijim dionicama je do tog trenutka trgovano, bili su u minusu.

Ni nastavak dana nije ponudio ništa bolje. Ukupan dnevni promet je najniži od početka mjeseca i iznosi svega 606.876 KM, što je dovoljan pokazatelj nezainteresovanosti za trgovinu na SASE. Transakcije su, uglavnom, rezultat spremnosti vlasnika dionica, da njihove cijene spuste na cijene već postavljenih kupovnih naloga. Potražna strana uglavnom miruje, čekajući nove niže cijene prodajnih naloga. U takvim uslovima indeksi nisu ni mogli proći bolje od današnjih brojki. BIFX je oslabio za 1,75 %, a SASX-10 izgubio na vrijednosti za 1,08 %.

Situacija među emitentima iz SASX-10, rekli bismo, ista kao i jučer, ali nažalost s drugim predznakom. Jučer su svi osim Sarajevo-osiguranja (SASE: SOSOR) bili u plusu, dok je danas samo ovaj emitent ostvario porast vrijednosti dionice od 3,56 %. Najveći pad kursa ostavrila je sarajevska Elektroprivreda (SASE: JPESR) te dan završila s prosječnom cijenom 105,35 KM. Dionicama JP Elektroprivreda HZHB (SASE: JPEMR) trgovano je bez promjene kursa. Najveći promet ostvaren je trgovinom dionicama Bosnalijeka uz pad kursa od 1,74%

Većina fondova danas je u crvenom, a najviše mostarski Herbos fond (SASE: HRBFRK2), čija je dionica izgubila 6,30 % vrijednosti. Kurs dionice Naprijeda (SASE: NPRFRK2) pao je za 3,19 %, dok se dionica Big investicione grupe spuštala do 14 KM, ali je ipak prosječna cijena ostala 14,75 KM. Od dobitnika treba spomenuti MI Group d.d. (SASE: MIGFRK2) -rast od 2,52%, te Prof Plus 0,14 %(SASE: PRPFRK2) ali sa vrlo skromnim prometom. Najviše se trgovalo dionicama Crobih fonda po srednjem kursu 17,68 KM.

Piše: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.