Berza
0

Sedmični pregled SASE: 26.05. - 30.05.

Sarajevo-x.com
Posljednja majska sedmica nije donijela nikakva iznenađenja, niti bitnije promjene na Sarajevskoj berzi. Prosječan dnevni promet uspio je preći 800 hiljada KM, a vrijednosti dionica uglavnom su se kretale silaznom putanjom.

SASX-10 je u toku cijele sedmice bio u crvenom, pa je vrijednost ovog indeksa za 2,53% manja u odnosu na sedmicu ranije. BIFX je jedan dan uspio zabilježiti pozitivan rezultat, što svakako nije bilo dovoljno, pa je na kraju sedmice vrijednost smanjena za 4,20%. U toku sedmice prijavljena je blokovska transakcija dionicama Društva za upravljanje fondovima Euroinvestment d.d. Tuzla. Vrijednost transakcije je iznosila 922.932 KM.

Investicioni fondovi se ne mogu pohvaliti proteklim periodom. Samo su dva fonda zabilježila rast vrijednosti: Eurofond-1 d.d. Tuzla sa cijenom na kraju sedmice 5,20 KM po dionici, dok je Naprijed ostvario neznatan rast od svega 0,10%. Sedmični gubitnik je Big investiciona grupa. Iako je ostvaren jako dobar promet (147 hiljada KM), cijena ove dionice na sedmičnom nivou smanjena je za 8,77%. Pad vrijednosti od 6,95% imale su dionice Bonusa, dok je Crobih fond zabilježio pad od 6,13%. Najveći promet u toku sedmice ostvarile su dionice fonda MI Group (190 hiljada KM), prvenstveno zahvaljujući trgovini od petka, koja je iznosila blizu 158 hiljada KM.

Ni u sastavu Indeksa slobodnog tržišta nije bolja situacija. U plusu su tri dionice, a najbolje je prošla ABS Banka d.d., čija je vrijednost u odnosu na sedmicu ranije veća za 1,58%. Najlošiji rezultat u SASX-10 imao je Energoinvest, čija dionica je sa 19,30 KM, koliko je zabilježeno prošli petak, završila na 17,89 KM posljednji dan ovosedmične trgovine. Fabrika duhana Sarajevo je zabilježila pad od 6,55%, te je cijena u petak iznosila 233,48 KM po dionici. Cijena dionice Bosnalijeka je sa početnih 36,50 KM pala na 34,91 KM. Na emitente iz sastava ovog indeksa otpada trećina ovosedmičnog prometa.

Za 30.06.2008. godine zakazana je Skupština dioničara Fabrike duhana Sarajevo, na kojoj će se pored usvajanja finansijskih izvještaja za 2007. godinu, donijeti i odluka o rasporedu dobiti te isplati dividende dioničarima. Skupština će se održati u prostorijama Društva. Za isti datum zakazane su i sjednice Skupštine Energopetrola, Energoinvesta, Oprese, RMU Banovići...

Za 02.06.2008. godine zakazane su dvije vanredne aukcije dionicama Soko Air d.d. i Biokovo d.d. Vogošća, koje su u vlasništvu mostarskog Crobih fonda.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions