Berza
0

SASE: Uspješna vanredna aukcija

Sarajevo-x.com
Konačno solidan promet na Sarajevskoj berzi, prvenstveno zahvaljujući uspješnoj vanrednoj aukciji dionica Unis-Pretis NIS d.d. Vogošća ukupne vrijednosti 485.910 KM.

Od ostalih emitenata izdvojio se Energopetrol (SASE: ENPSR) sa preko 58 hiljada KM, te BH Telecom (SASE: BHTSR) sa 52.735 KM. BIFX je uvećao vrijednost za 1,78%, dok je vrijednost SASX-10 manja za 1,02%.

Najveći rast vrijednosti u SASX-10 imale su dionice Energoinvesta (SASE: ENISR), kojima je danas trgovano po cijeni 12,88 KM. Energopetrol je nastavio pozitivnu seriju sa novih 1,46% u plusu. Najveći pad, 3,74 posto, zabilježila je Hidrogradnja (SASE: HDGSR) sa cijenom dionice 9 KM. Fabrika duhana Sarajevo (SASE: FDSSR) se spustila na 155,49 KM po dionici, dok je BH Telecom pokvario jučerašnji učinak, te zabilježio pad od 2,78%. Dionicama sarajevske Elektroprivrede (SASE: JPESR) trgovano je po prosječnoj cijeni 65,88 KM, što je u odnosu na jučer manje za 2,48%.

Većina fondova danas je u plusu, međutim, promet ovim dionicama još uvijek je skroman. Najviše je trgovano dionicama Big-a (SASE: BIGFRK3) po cijeni 8,20 KM. Kroz jednu aplikacijsku transakciju kurs Crobih fonda (SASE: CRBFRK1) je porastao za 8%, dok su rast veći od 6% zabilježili Mi Group (SASE: MIGFRK2) i Fortuna fond (SASE: FRTFRK1). Najveći pad vrijednosti imale su dionice Prof Plusa (SASE: PRPFRK2), kojima je trgovano po 7,29 KM.

Trgovanje novim dionicama Bosnalijeka, koje su podijeljene dioničarima Društva na osnovu odluke Skupštine dioničara (održane 28. juna), bit će moguće od 28. augusta. Ova emisija dionica je realizovana iz fonda rezervi Društva, prema omjeru od tri nove dionice na deset postojećih. Za dobijanje novih dionica kvalifikovani su svi dioničari Društva, koji su bili upisani u knjigu dioničara Bosnalijeka, na dan održavanja Skupštine. Ukupan broj redovnih dionica, nakon povećanja kapitala emisijom dionica za postojeće dioničare, iznosi 7.596.256 dionica nominalne vrijednosti 10,00 KM.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.