Berza
0

SASE učionica otvorena na Burch univerzitetu

Klix.ba
Na Međunarodnom univerzitetu Burch svečano je otvorena SASE učionica, kao sastavni dio Sporazuma o saradnji između ove obrazovne institucije i Sarajevske berze, a koji između ostalog podrazumijeva uvođenje izbornog predmeta Tržište kapitala u redovni nastavni plan i program Univerziteta.

Rektor Hüseyin Padem ocijenio je saradnju sa Sarajevskom berzom veoma značajnom, te istakao kako će kroz ovaj projekt studentima biti obezbijeđeno kvalitetno obrazovanje i nivo znanja o tržištu kapitala.

SASE učionicu zvanično su zajedničkim presijecanjem vrpce otvorili prof. dr. Hüseyin Padem, rektor univerziteta, prof. dr. Ali Goksu, dekan Ekonomskog fakulteta i dr. Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze.

"Prepoznali smo potrebu da nove generacije budu po završetku studija u potpunosti spremni da poslove iz ovog segmenta obavljaju na najkvalitetniji način. Osjetili smo obavezu da pomognemo budućim ekonomistima kojima će posao biti vezan uz tržište kapitala, a najkvalitetniji način te pomoći upravo je kroz kvalitetno obrazovanje. Zato ćemo već od idućeg semestra početi sa specijalnim modulom pod nazivom Tržište kapitala koji će, osim teorijskog, imati i praktični dio, što podrazumijeva da će studenti tokom semestra biti upoznati sa načinom trgovanja na Sarajevskoj berzi, a bit će u mogućnosti i 'trgovati' na konkretnim simulacijama, kao i koristiti našu observersku stanicu" istakao je Kurbegović i dodao kako se nada da će i druge institucije prepoznati ovaj korak ka kvalitetnom i konkretnom obrazovanju u stvaranju novih, stručnih kadrova.

Tokom ceremonije, rektor Padem je uručio zahvalnicu Sarajevskoj berzi za uspostavljenu saradnju. Ovom značajnom događaju prisustvovao je veliki broj gostiju i zvanica iz akademskih i finansijskih krugova.