Berza
0

SASE predstavila planove za naredni period

Sarajevo-x.com
U srijedu su Sarajevsku berzu-burzu vrijednosnih papira posjetili novinari iz Slovenije. Posjetu je organizovalo slovenačko osiguravajuće društvo Zavarovalnica Maribor d.d. čiji klijenti ulažu sredstava na SASE.

Posjeta je imala za cilj da se slovenačkoj javnosti predstavi rezultate poslovanje i mogućnosti ulaganja na Sarajevsku berzu-burzu vrijednosnih papira.

Novinare su dočekali Zlatan Dedić, Direktor SASE i Almir Mirica, Izvršni direktor trgovine i nadzora SASE, koji su nakon obilaska Berze prezentirali rad SASE u proteklih pet godina gostima iz Slovenije. Ovom prilikom najavljeni su novi projekti SASE i planovi za naredni period.

"Ostvareni su značajni rezultati u dosadašnjem radu Berze i stvoreni uvjeti za njen dalji uspješan razvoj. Perspektive se otvaraju novim proizvodima na tržištu kapitala u vidu obveznica, prodajom državnog kapitala putem berze i uvođenjem strukturiranih proizvoda. Pojavljuju se i novi institucionalni investitori na tržištu kapitala prije svega uzajamni fondovi.Velika pažnja se posvećuje i zaštiti investitora kao i njihovom što jednostavnijem pristupu tržištu kapitala. Uključeni smo i u zajedničke projekte 16 berzi jugoistočne Evrope kojim bi ovaj region postao vidljiv kako u europskim tako i u globalnim okvirima. U svakom sučaju gledamo sa optimizmom na budućnost Berze i tržišta kapitala" rekao je gosp. Dedić.

"Do kraja godine bi trebao da zaživi jedinstveni portal tržišta kapitala u čijoj izradi participiraju Komisija za vrijednosne papire, Registar vrijednosnih papira i SASE", istakao je Almir Mirica. To predstavlja nastavak napora u pravcu prezentacije tržišta kapitala Federacije Bosne i Hercegovine kroz stvaranje jedinstvene baze podataka koja će služiti za informisanje ulagača, medija i šire javnosti.