Berza
0

SASE ponovo u znaku crvene boje

Sarajevo-x.com
Ako smo se jučer vrlo bojažljivo ponadali da dolazi bolje vrijeme za investitore, danas smo se ponovo uvjerili da nema ništa od toga. Novi pad vrijednosti većine dionica bilježi se i danas na SASE. Promet nije uspio preći, već redovni, iznos od milion KM, već se zaustavio na brojci 889.040 KM.

Monotoniju, koju su počeli stvarati isti emitenti čijim dionicama se posljednjh dana najviše trgovalo, danas su razbili Rudnik mrkog uglja Kamengrad (SASE: RMUKR) s ubjedljivo najvećim prometom od 275 hiljada KM, te IK Banka d.d. Zenica (SASE: IKBZRK2) sa više od 65 hiljada KM. Cijena dionice IK Banke je pala za 1,75 %, dok je kurs Rudnika Kamengrad bez promjene danas.

Od 11 investicionih fondova trgovano je dionicama samo njih osam. Najveći promet zabilježio je investicioni fond Big investiciona grupa (SASE: BIGFRK3), ali uz novi pad kursa 2,19 %. Gubitnik dana među fondovima je Bosfin d.d. Sarajevo (SASE:BSNFRK2) sa padom kursa od 7,75 %, dok je najveći porast zabilježio Bonus d.d. (SASE: BNSFRK2) sa cijenom 11 KM po dionici. Veliki promet uz neznatan porast kursa ostvarile su dionice fonda MI Group d.d. (SASE: MIGFRK2). BIFX je danas izgubio na vrijednosti za 0,99 % i trnutno iznosi 5.695,18 indeksnih poena.

SASX-10 je puno gore prošao, te je njegov pad danas veći od 2%, a trenutna vrijednost 3.245,37 poena. Jedini porast vrijednosti od svega 0,06 % ostvarile su dinice sarajevske Elektroprivrede (SASE: JPESR) kojima je danas vrlo malo trgovano po kursu 110 KM. Od ostalih emitenata iz SASX-10, koji su danas izgubili na vrijednosti izdvajamo Fabriku Duhana Sarajevo (SASE: FDSSR) sa padom od 5,33 %. Posljednja cijena po kojoj je danas trgovano ovim dionicama je 280 KM, što je jedna od najnižih cijena u posljednjih godinu dana za ovog emitenta. Veliki pad bilježe i Sarajevo-osiguranje d.d. (SASE:SOSOR) - 4,15 %, ABS Banka d.d. (SASE: ABSBRK2) – 3,84%, te Bosnalijek d.d. (SASE: BSNLR) – 2,87 %. Najlikvidnija je bila dionica BH Telecoma (SASE: BHTSR) s prometom većim od 52 hiljade KM.

Piše: Aida Karić - investicijski savjetnik , SEE Investment Solutions d.o.o.