Od 12. maja
0

SASE na finansijskom servisu Thomson Reutersa

FENA
Podaci o trgovanju u realnom vremenu na SASE dostupni su putem profesionalnih radnih stanica i na Thomson Reutersu, jednoj od vodećih kompanija za distribuciju finansijskih informacija širom svijeta, od 12. maja, saopćeno je iz Sarajevske berze.

Implementacijom FIX protokola kao moderne infrastrukture i standarda berzi u svijetu početkom 2008., SASE je stvorila mogućnost jednostavnog povezivanja specijaliziranih kompanija za distribuciju podataka sa sistemom berze te su u prethodnom periodu, pored Thomson Reutersa, ugovori o distribuciji podataka potpisani s Bečkom berzom, Bloombergom, Teletraderom, SIX Telekursom i Quotestation.

Pod pojmom podataka o trgovanju podrazumijevaju se svi podaci koji nastaju u sistemu za trgovanje Sarajevske berze, podaci koji se dobijaju od drugih učesnika u procesu trgovanja (emitenti, brokerske kuće) i informacije bitne za proces trgovanja na berzi.

Podatke o trgovanju Sarajevska berza distribuira, putem FIX protokola u realnom vremenu, s paketima informacija: emitenti i pregled trgovanja, stanja tržišta, indeksi, transakcije, TOP 10 dubinu tržišta po nalozima, novosti, itd.

Sve promjene u sistemu za trgovanje SASE u toku trgovačkog dana se automatski u realnom vremenu distribuiraju te su vidljive putem radnih stanica širom svijeta.

Uvođenjem ovakvih vrsta usluga Sarajevska berza nastoji pružiti što veći obim podataka investitorima putem globalnih distributera finansijskih informacija te na taj način kvalitetno promovirati tržište kapitala i mogućnost investiranja u BiH.

Značaj i uspješnost ove usluge se vidi i kroz podatak da više od 80 registrovanih Bloomberg terminala institucionalnih investitora širom svijeta prate dešavanja na SASE te postojanje velikog interesovanja ostalih data vendora za tržište kapitala u BiH.