|

Sarajevska berza lansira novi indeks - SASX-FN

Sarajevska berza lansira novi indeks - SASX-FN
0
F
FENA
18.8.2017. u 22:10
1
komentara
0

dijeljenja
Sarajevska berza lansira novi indeks - SASX-FN
Sarajevska berza (SASE) 21. augusta 2017. počinje s kalkulacijom i objavom svog novog indeksa SASX-Fundamentals (skraćeno: SASX-FN). Funkcija svakog indeksa vrijednosnih papira je da služi kao zbirni pokazatelj kretanja cijena dionica (ili drugih vrijednosnih papira) određene grupe emitenata.
Kod SASX-FN, posmatrana grupa emitenata je prvih 15 kompanija sa tržišta Sarajevske berze mjereno po ostvarenoj dobiti od poslovnih aktivnosti, shodno posljednjem godišnjem finansijskom izvještaju. Pri tome se izuzimaju dionice investicionih fondova, banaka, osiguravajućih društava, emitenata u stečaju kao i emitenata čije sjedište nije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

SASX-FN je prvi indeks na SASE gdje se utjecaj/težina pojedinog emitenta na ukupno kretanje indeksa (=ponder) ne određuje tržišnom vrijednošću te kompanije (tržišnom kapitalizacijom), nego određenim pokazateljima iz finansijskih izvještaja emitenata (fundamentalnim pokazateljima). Svi dosadašnji indeksi SASE su spadali u red onih ponderisanih tržišnom kapitalizacijom (BIFX, SASX-10 i SASX-BBI) ili jednako-ponderisanim (SASX-30), saopćeno je iz Sarajevske berze.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...