Potpisan Memorandum
0

Sarajevska berza će sarađivati s Društvom za tržišne studije

FENA
Sarajevska berza (SASE) vrijednosnih papira i Društvo za tržišne studije (DTS) u ponedjeljak u Sarajevu potpisali su Memorandum o saradnji, saopćeno je danas iz SASE.

Edukacija i promocija najboljih analitičkih i profesionalnih praksi su ciljevi za koje će se DTS i SASE zajednički zalagati.

Otpočinjanjem saradnje sa DTS-om, SASE potvrđuje svoju opredijeljenost za najviše standarde u obrazovanju investitora, vidljivosti investicionog materijala i otvorenosti prema najboljim internacionalnim praksama.

U proteklih 12 mjeseci podaci o kotiranim kompanijama na SASE su uvršteni u Reuters i Bloomberg data feed-ove, čime je omogućena veća vidljivost kotiranih bh. kompanija u najvećim finansijskim centrima. Uključivanje bh. kompanija u regionalni Dow Jones FEAS Indeks je dodatni faktor koji može zainteresovati investitore za domaće tržište kapitala.

DTS je prvi član Internacionalne federacije tehničkih analitičara (International Federation of Technical Analysts - IFTA) iz regiona jugoistočne Evrope. Članstvom u DTS-u finansijskim profesionalcima i individualnim investitorima je omogućeno polaganje internacionalno priznatih certifikacijskih programa i stalno usavršavanje. Specijalistički edukativni programi DTS-a omogućavaju usavršavanje za investicione analitičare i menadžere iz širokog kruga finansijskih institucija, uključujući banke, DUF-ove i brokerske kuće.

Direktor SASE Zlatan Dedić, istakao je da uspostava saradnje predstavlja nastavak aktivnosti Sarajevske berze ka internacionalizaciji i stalnom približavanju svjetskim trendovima na tržištima kapitala.

"Obrazovanje investitora, profesionalnih i privatnih, najbolji je put do stabilne aktivnosti i minimalne špekulacije", dodao je povodom otpočinjanja saradnje predsjednik DTS-a i izvršni direktor londonske kompanije Integral Market Analytics, LTD Irfan Polimac. Već sada finansijska i opća javnost imaju priliku koristiti stručno osposobljavanje za analizu kretanja dionica i indeksa koje u jugoistočnoj Evropi do sada nije postojalo.

Edukacija obuhvata distance learning i certificiranje u svim većim gradovima BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije.