Berza
0

Sarajevo: "Dani Univerzitetske berze"

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu u četvrtak je otvorena manifestacija "Dani Univerzitetske berze".

Cilj ove manifestacije je razmjena naučno-stručnih iskustava, programa i planova između vodećih kompanija Bosne i Hercegovine i nastavno-naučnog osoblja Univerziteta u Sarajevu.

Ova manifestacija ima veliki značaj ne samo za Univerzitet i privredu Bosne i Hercegovine, nego i za kulturni, naučni i privredni razvoj i napredak cijelog bosanskohercegovačkog društva.

Prisutne predstavnike privrednih kompanija, vlasti, profesore, studente i ostale goste pozdravio je rektor prof. dr. Faruk Čaklovica.

Nakon osvrta na istorijat Univerziteta, Čaklovica je istakao da je cilj da se izgradi brend UNSA, tj. promovirati na odgovarajući način profesore i studente Sarajevskog univerzita i vrijednost ljudskih resursa.

Na birou za zapošljavanje posao čeka 3.101 nezaposlenih sa VSS, a njih 1.699 po prvi put traže posao. Zbog toga se pokazala i potreba za svojevrsnom univerzitetskom berzom, koja, kako je rekao rektor Čaklovica, podrazumjeva saradanju Univerziteta i privrednih subjekata.

  • Univezitetu su potrebne informacije o tome šta se traži, rekao je Čalklovica. A da bi privrednici i ostali zaintersirani mogli kontaktirati Univerzitet sa svojim prijedlozima otvorena je i e-mail adresa - [email protected].

Uime Vlade Kantona Sarajevo, kao finansijera Univerziteta, prisutne je pozdravio kantonalni ministar obrazovanja i nauke Safet Kešo koji je, između ostalog, istakao dobru saradnju sa Univerzitetom i naglasio da Vlada Kantona daje punu podršku ovom projektu.