Berza
0

Razlozi za pad vrijednosti dionica "Bosnalijeka"?

FENA
Sarajevska berza (SASE) je povodom pada vrijednosti dionica emitenta "Bosnalijek" d.d. Sarajevo na današnjem trgovanju uputila dopis ovoj kompaniji sa molbom da se obrazloži da li postoje razlozi za pad.

U odgovoru stoji da u Društvu ne postoje nikakve izmijenjene okolnosti u redovnom poslovanju koje su mogle dovesti do značajnog pada vrijednosti dionice.

Dalje se navodi pretpostavka da je razlog današnjeg pada vrijednosti dionice emitenta "Bosnalijek" d.d. Sarajevo činjenica da je na dnevni red redovne skupštine dioničara, najavljenoj za 28. juna, predložena odluka o emisiji dionica iz fonda rezervi dioničarima društva u omjeru tri nove spram deset postojećih, što će u slučaju da skupština donese takvu odluku imati za rezultat veći broj emitovanih redovnih dionica "Bosnalijeka" d.d. Sarajevo.

S obzirom na sistem settlmenta T+3, dioničari koji su dionice kupili na dan 24. juna će se kvalifikovati za podjelu novih dionica iz fonda rezervi, a za sve trgovine nakon ovog datuma investitori već uračunavaju činjenicu da će broj dionica u opticaju biti veći.

U dopisu se dalje navodi da je Bosnalijek već obavijestio svoje dioničare o namjerama emisije dionica postojećim dioničarima iz fonda rezervi kao i o drugim predloženim odlukama za redovnu skupštinu dioničara, te da će se nakon Skupštine blagovremeno obavjestiti dioničari i javnost o rezultatima glasanja skupštine dioničara za predložene odluke, saopćila je Sarajevska berza.