Berza
4

Propao prvi pokušaj prodaje dionica Sarajevo-Osiguranja: Nije bilo zainteresovanih kupaca

Piše: Er. M.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Na današnjoj aukcijskoj prodaji paketa dionica "Sarajevo-Osiguranje" d.d. Sarajevo nije se javio nijedan zainteresovani kupac, potvrdio je za Klix.ba zamjenik direktor Agencije za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine Drago Vrbić.

Vrbić je istakao kako privatizacija Sarajevo-Osiguranja nije propala s obzirom na to da se radi o prodaji manjinskog dijela. On je dodao i da je Agenciji za privatizaciju FBiH pravilnikom dozvoljeno da dva puta pristupi snižavanju cijene po 10 posto. Podsjetio je i da Vlada Federacije BiH ima mogućnost da pristupi snižavanju cijena za 30 posto.

Agencija za privatizaciju u FBiH je prodavac dionica u državnom vlasništvu emitenta Sarajevo-Osiguranje d.d. Sarajevo.

Aukcijska prodaja državnog kapitala obavlja se po berzanskim pravilima na Sarajevskoj berzi vrijednosnih papira d.d. Sarajevo - SASE. Odabrani profesionalni posrednik za prodaju državnog kapitala u preduzeću Sarajevo-Osiguranje je brokerska kuća AW Broker d.o.o. Sarajevo.

Predmet prodaje je paket dionica u državnom vlasništvu količine 2.108.469 dionica emitenta Sarajevo-Osiguranja.

Kako je ranije najavljeno prodaja je trebala biti obavljena na vanrednoj aukciji Metodom 1 – jednokratne prodaje pri kojoj su dozvoljeni samo kupovni nalozi koji glase na količinu identičnu onoj iz prodajnog naloga, a početna prodajna cijena jedne dionice iznosila je 12,99 KM.