U odnosu na prošlu godinu
0

Promet Banjalučke berze manji za 100 miliona

FENA
Direktor Banjalučke berze Milan Božić ocijenio je danas da je ova godina bila teška za sve učesnike na tržištu kapitala u tom entitetu, a da je određen oporavak zabilježen u zadnjem kvartalu.

Ukupan promet na Banjalučkoj berzi u 2009. godini, prema preliminarnim podacima na dan 28. decembra, iznosio je oko 175 miliona KM, što je za 57 posto ili oko 100 miliona KM manje nego lani.

Tokom ove godine zaključeno je oko 18.000 transakcija, što je 38 posto poslova manje u odnosu na prethodnu godinu.

Na redovnom trgovanju akcijama i obveznicama (isključujući javne ponude, blok poslove i prijavljivanje preuzimanja) ostvareno je oko 82 miliona KM prometa, što je za 28 posto ili oko 32 miliona KM manje nego lani.

Najtrgovanije akcije na redovnom trgovanju bile su akcije Telekoma Srpske s oko 11,1 milion KM prometa, dok su od akcija zatvorenih investicionih fondova najtrgovanije bile akcije ZIF-a Kristal Invest fond u vrijednosti od oko 2,4 miliona KM.

Na redovnom trgovanju obveznicama ostvaren je promet od oko 30 miliona KM, što je za oko 150 posto (ili oko 18 miliona KM) veći promet obveznicama nego u 2008. godini, kada je promet obveznicama iznosio 11.673.572 KM.

Najveći promet od obveznica imale su tri emisije obveznicama RS-a emitovane po osnovu duga za materijalnu i nematerijalnu ratnu štetu, u ukupnoj vrijednosti od oko 20 miliona KM.

Direktor Banjalučke berze je, govoreći o planovima za 2010., najavio formiranje liste A, najuspješnijih preduzeća čijim akcijama se trguje na berzi, navodeći da se o tome pregovara s Telekomom RS-a i Novom bankom.

U planu je i uvođenje “market makera” kod trgovarnja obveznicama, te, između ostalog, uvođenje kratkoročnih hartija od vrijednosti, osnivanje berzanske akademije, te dodatne edukacije.