Sutra nastavak
3

Prodato 141.670 petogodišnjih obveznica Republike Srpske

SRNA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Ministarstvo finansija Republike Srpske je posredstvom Banjalučke berze prvog dana aukcije 40. emisije obveznica prodalo 141.670 petogodišnjih obveznica Republike Srpske, uz efektivnu kamatnu stopu od tri odsto, a ukupna vrijednost pristiglih ponuda iznosila je 150,7 miliona KM.

Aukcija se nastavlja i sutra, saopšteno je iz Ministarstva finansija RS-a.

"Za razliku od trezorskih zapisa kod kojih aukcije počinju i završavaju u toku istog dana, odlukama o emisiji i javnim pozivima za upis i uplatu obveznica definisano je da upis obveznica traje dva dana", navode iz Ministarstva finansija.

U saopštenju se navodi da se pri tome aukcija obveznica obavlja prvog dana kada se formira jedinstvena ravnotežna cijena i vrši unos prodajnog naloga Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija, kako se navodi u saopštenju, ima pravo da prihvati ponudu u cjelini, djelimično ili da odbije sve ponude za kupovinu u zavisnosti od prihvatljivosti ponuđene cijene.

"Ukoliko se u toku prvog dana ne realizuje cjelokupna ponuđena količina po jedinstvenoj ravnotežnoj cijeni, investitorima se ostavlja mogućnost da drugog dana upisa po toj cijeni investiraju dodatne iznose sredstava", navode iz Ministartva finansija Srpske.