SASE
0

Prodaju dijela kapitala telekom operatera najbolje je obaviti putem berze

FENA
Sarajevska berza (SASE) danas je ocijenila da izjava jednog člana Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, kako prodaju dijela kapitala telekom operatera ne treba obaviti putem berze, znači negiranje tržišta kao mehanizma koji determinira vrijednost kompanije, kao i nemogućnost da mali investitori, prije svih građani FBiH, učestvuju u tom procesu.

U saopćenju za javnost, SASE napominje da je i Vlada FBiH u svom dokumentu Politika privatizacije predvidjela prodaju djela kapitala telekom operatera posredstvom berze te podsjeća da se iz ranijih iskustava u svijetu i kod nas pokazalo da privatizacija putem berze predstavlja brz i transparentan metod privatizacije koji u datom trenutku omogućava postizanje najbolje prodajne cijene za vlasnika dionica.

  • Na osnovu navedenog ne vidimo ni jedan drugi metod prodaje manjinskog dijela kapitala telekom operatera koji bi Federaciji BiH mogao priskrbiti veće prihode i u tom smislu dajemo punu podršku vladinom opredjeljenju da se prodaja dijela kapitala obavi putem SASE. Ovim bi istovremeno bila data podrška razvoju našeg tržišta kapitala koje su mnoge vlade već ranije pružile svojim tržištima, navedeno je u saopćenju Sarajevske berze.