{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pripremljen Nacrt Kodeksa korporativnog upravljanja

F
12.2.2009. u 14:36
0
0
Pripremljen Nacrt Kodeksa korporativnog upravljanja
0
Pripremljen Nacrt Kodeksa korporativnog upravljanja
Odbor za izradu Kodeksa korporativnog upravljanja za kompanije uvrštene na tržište Sarajevske berze (SASE) pripremio je Nacrt Kodeksa korporativnog upravljanja, saopćeno je iz Sarajevske berze.
Projekt izrade Kodeksa podržan je i od International Finance Corporation (IFC-a).

Kako ističu iz SASE, Kodeks korporativnog upravljanja, prema svojoj namjeni, ne predstavlja dokument kojeg se emitenti vrijednosnih papira moraju pridržavati, uz prijetnju sankcijama bilo koje institucije. To je skup zakonskih i podzakonskih akata koji u svakoj državi predstavljaju okvir za korporativno upravljanje.

Namjena Kodeksa je da pruži kompanijama koje prepoznaju važnost dobrog korporativnog upravljanja smjernice za poboljšanje tog sistema u vlastitim organizacijama te da na taj način steknu prednost nad svojim konkurentima.

Kako ističu iz SASE, značaj dobrog i kvalitetnog sistema korporativnog upravljanja će u budućnosti, posebno uzimajući u obzir svjetsku ekonomsku krizu i rezultirajući manjak kredita za finansiranje razvoja kompanija od komercijalnih banaka, biti još veći.

Uzimajući u obzir značaj Kodeksa za tržište kapitala i ekonomiju u FBiH, Sarajevska berza je, kako se ističe u saopćenju te institucije, otvorila forum na svojoj web-stranici na kojoj će svi zainteresirani moći preuzeti tekst Nacrta Kodeksa, ali i davati komentare, prijedloge i sugestije vezane za isti.

Mogućnost davanja komentara na Nacrt Kodeksa otvorena je do 2. marta ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: