{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela Druga konferencija Sarajevske berze

F
23.10.2007. u 11:25
0
0
Počela Druga konferencija Sarajevske berze
0
Počela Druga konferencija Sarajevske berze
Pod pokroviteljstvom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu je jutros počela Druga međunarodna konferencija Sarajevske brze (SASE) o temi "Razvoj tržišta kapitala - kako do veće likvidnosti tržišta?".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ovaj dvodnevni skup, organiziran povodom šest godina postojanja SASE, otvorio je premijer FBiH Nedžad Branković koji je tom prilikom najavio da i Vlada FBiH planira dio privatizacije obaviti putem berze, odnosno prodaju preostalog državnog kapitala u preduzećima.

-Napori koji se ulažu na finansijskom tržištu moraju biti u partnerstvu Vlade i privatnog sektora, a kada govorimo o tržištu kapitala u fokusu trebaju biti investitori, jer bez njih nema tog tržišta, rekao je Branković.

Pored glavne teme na konferenciji će se danas i sutra govoriti i o javnim ponudama putem berze, privatizaciji i prodaji državnog kapitala putem berzi, što je jedna od aktuelnih tema u BiH, te institucionalnim investitorima, a predstavit će se i emitenti s kotacije. Na konferenciji će također biti predstavljen i portal tržišta kapitala FBiH.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić je istaknuo da ova berza ide jednom uzlaznom putanjom i da promet SASE od prethodne konferencije, održane protekle godine, do ove sad iznosi 1,4 milijarde KM, a da je tržišna kapitalizacija povećana čak za 101 posto.

Predsjednik Nadzornog odobra SASE Muris Čičić, obraćajući se učesnicima konferencije, rekao je da je tržište kapitala u BiH vitalno tržište koje se može udvostručiti, a da berze mogu biti stimulirajući faktor tog razvoja ukoliko bi se postigla politička stabilizacija.

- SASE je još na početku i nismo svjesni kakve se sve kombinacije mogu napraviti u trgovanju, rekao je Čičić.

Moderatori i govornici na konferenciji su eminentni stručnjaci iz tržišta kapitala iz državnih, regulatornih institucija, berzi, investicionih i uzajamnih fondova, banaka i kompanija iz BiH, regije i svijeta i oni će, kako je najavljeno, razmijeniti iskustva berzi iz regiona.

Između ostalih, skupu prisustvuju i predstavnici Zagrebačke, Ljubljanske, Beogradske i Bečke berze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: