|

Počela Druga konferencija Sarajevske berze

Počela Druga konferencija Sarajevske berze
0
F
FENA
23.10.2007. u 11:25
0
komentara
0

dijeljenja
Počela Druga konferencija Sarajevske berze
Pod pokroviteljstvom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu je jutros počela Druga međunarodna konferencija Sarajevske brze (SASE) o temi "Razvoj tržišta kapitala - kako do veće likvidnosti tržišta?".
Ovaj dvodnevni skup, organiziran povodom šest godina postojanja SASE, otvorio je premijer FBiH Nedžad Branković koji je tom prilikom najavio da i Vlada FBiH planira dio privatizacije obaviti putem berze, odnosno prodaju preostalog državnog kapitala u preduzećima.

-Napori koji se ulažu na finansijskom tržištu moraju biti u partnerstvu Vlade i privatnog sektora, a kada govorimo o tržištu kapitala u fokusu trebaju biti investitori, jer bez njih nema tog tržišta, rekao je Branković.

Pored glavne teme na konferenciji će se danas i sutra govoriti i o javnim ponudama putem berze, privatizaciji i prodaji državnog kapitala putem berzi, što je jedna od aktuelnih tema u BiH, te institucionalnim investitorima, a predstavit će se i emitenti s kotacije. Na konferenciji će također biti predstavljen i portal tržišta kapitala FBiH.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić je istaknuo da ova berza ide jednom uzlaznom putanjom i da promet SASE od prethodne konferencije, održane protekle godine, do ove sad iznosi 1,4 milijarde KM, a da je tržišna kapitalizacija povećana čak za 101 posto.

Predsjednik Nadzornog odobra SASE Muris Čičić, obraćajući se učesnicima konferencije, rekao je da je tržište kapitala u BiH vitalno tržište koje se može udvostručiti, a da berze mogu biti stimulirajući faktor tog razvoja ukoliko bi se postigla politička stabilizacija.

- SASE je još na početku i nismo svjesni kakve se sve kombinacije mogu napraviti u trgovanju, rekao je Čičić.

Moderatori i govornici na konferenciji su eminentni stručnjaci iz tržišta kapitala iz državnih, regulatornih institucija, berzi, investicionih i uzajamnih fondova, banaka i kompanija iz BiH, regije i svijeta i oni će, kako je najavljeno, razmijeniti iskustva berzi iz regiona.

Između ostalih, skupu prisustvuju i predstavnici Zagrebačke, Ljubljanske, Beogradske i Bečke berze.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.