Berza
0

Pale evropske berze pritisnute gubitnicima u sektoru sirovina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski berzovni indeksi u utorak su oslabjeli, pritisnuti gubitnicima u sektoru sirovina, nakon što su rezultati poslovanja kompanija više-manje razočarali ulagače.

Londonski indeks Ftse je oslabio 0,74 posto, na 5.709 bodova. Na nešto manjem gubitku, od oko 0,2 posto, bio je frankfurtski DAX, spustivši se na 6.623 boda.

Premda su mnoge kompanije izvijestile o prilično solidnoj dobiti u trećem tromjesečju, prognoze su im nerijetko prigušene zbog očekivanja usporavanja ekonomskih aktivnosti, ponajviše u Evropi, gdje su kućanstva opreznija u pogledu potrošnje, a vlade je oštro režu.

"Tehnički, na tržištu dionica situacija se čini pogodnom za poneke dobitonosne prodaje", kazao je Mike Lenhoff, glavni strateg u Brewin Dolphinu.

Od pojedinačnih gubitnika ističe se švicarska banka UBS, čije su dionice pale za 5,1 posto iako je izvijestila o rastu dobiti u trećem tromjesečju, budući da su se ulagači usredotočili na gubitak u dijelu poslovanja s investicijskim bankarstvom.

Najveći gubitnik među sektorima bio je rudarski, predvođen ArcelorMittalom čije su dionice oslabjele 4,9 posto nakon što je objavio slabiju od očekivanja prognozu za četvrto tromjesečje zbog prigušene potražnje, nižih cijena i viših troškova sirovina.

Slabije prognoze pritisnule su također dionice drugih predvodnika te industrije, ThyssenKruppa i Salzgittera, spustivši im cijene za 2,8 odnosno 4,1 posto.

Među značajnijim pojedinačnim gubitnicima bila je i dionica danskog Vestas Winda, najvećeg svjetskog proizvođača vjetroelektrana, nakon što je snizio prognoze za evropsko tržište u 2011.

Indeks Tokijske berze Nikkei oslabio 0,25 posto, na 9.377 bodova.