Berza
0

Pad indeksa na početku sedmice

Sarajevo-x.com
Nova radna sedmica na Sarajevskoj berzi započela je prometom vrijednim 254.685 KM. Više od 45% realizovano je obveznicama FBiH, a danas su najlikvidnije bile obveznice stare devizne štednje serija E (SASE: FBIHKE).

Pri tome su zabilježile i rast vrijednosti od 5,18%, a danas je trgovano po cijeni 79,41% od nominlane vrijednosti. Među dionicama se istakao BH telecom (SASE: BHTSR) sa nepunih 60 hiljada KM, dok je kroz jednu transakciju dionicama Bonusa (SASE: BNSFRK2) realizovano 56 hiljada KM. Vrijednost BIFX-a nije se mijenjala u odnosu na petak, dok su indeksi slobodnog tržišta u minusu. SASX-10 je upisao pad od 0,90%, a SASX-30 je izgubio 0,16% vrijednosti.

Nevjerovatno zvuči, ali u sastavu SASX-10 trgovano je dionicama svega četiri emitenta. Rast su ubilježili BH telecom, čiji je kurs danas iznosio 21,53 KM, te Bosnalijek (SASE: BSNLR) koji je trgovinu završio s cijenom 16 KM po dionici. Mostarski HT (SASE: HTKMR) je u minusu 5,26%, a cijena po dionici danas je spuštena na 9 KM, dok je po nepromijenjenoj cijeni od 3 KM trgovano dionicama Šipad komerca (SASE: SPKMR).

Osim već spomenutog Bonusa, na kotaciji fondova transakcije je zabilježila još samo Big investiciona grupa (SASE: BIGFRK3). Cijena dionice ovog fonda i dalje iznosi 3,99 KM, a ni kurs Bonusa nije se mijenjao u poređenju s prethodnom trgovinom (2,50 KM).

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.