{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pad evropskih i azijskih indeksa na berzama

S
6.9.2011. u 09:35
0
0
Pad evropskih i azijskih indeksa na berzama
0
Pad evropskih i azijskih indeksa na berzama
Vrijednost akcija na berzama u Evropi i Aziji naglo je pala, nakon razočaravajućih ekonomskih izvještaja u SAD i Kini, dvije najveće ekonomije na svijetu.
Vrijednosti nekoliko evropskih indeksa pale su za više od tri posto, dok je DAX u Njemačkoj, prije zatvaranja berze, pao za 5,3 posto.

U Aziji, vrijednost indeksa na berzi u Hongkongu juče je pala za gotovo tri posto. Američke berze danas su zatvorene zbog praznika rada, nakon naglog pada u petak.

Analitičari kažu da je pad vrijednosti akcija izazvao izvještaj američkog Sekretarijata za rad izdat u petak, u kojem se navodi da broj radnih mjesta stagnira. Ovi podaci povećavaju strepnje da bi Sjedinjene Države mogle da se vrate u recesiju.

Najveće gubitke u Aziji pretrpjele su kompanije koje se oslanjanju na izvoz u SAD, poput vodećih proizvođača električnih aparata, kao što su "Sony", "Panasonic" i "Sharp".

Brige u vezi sa rastom u Sjedinjenim Državama povećava, takođe, nepovoljan izveštaj o situaciji u kineskom uslužnom sektoru. Investitori nagađaju da će sporiji rast smanjiti potražnju za energijom, pa je nafta danas pojeftinila na svjetskim tržištima.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: