Berza
0

Oštar pad vrijednosti berzovnih indeksa na svjetskim tržištima dionica

FENA
Uzlet cijena nafte iznad 100 dolara za barel i novi pokazatelji koji ukazuju na mogućnost recesije ili čak i stagflacije u američkoj privredi rezultirali su oštrim padom vrijednosti berzovnih indeksa na svjetskim tržištima dionica u prvoj sedmici 2008.

Dow Jones indeks potonuo je na sedmičnom nivou čak 4,2 posto, na 12.800 bodova.

Zabilježio je tako najveći gubitak na početku godine od Velike depresije u 1932.

S&P indeks izgubio je 4,5 posto na vrijednosti, zaključivši sedmicu na 1.412 bodova - što je njegova najlošija izvedba od 2000.

Tehnološki Nasdaq potonuo je za više od šest posto, te je tako zabilježio najlošiju izvedbu u prvoj sedmici poslovanja otkad je kreiran, davne 1971.

Svaka nada u rast cijena dionica, inače uobičajen u vrijeme Nove godine, izgubljena je na samom početku berzovnog trgovanja kada je objavljeno da je u lanjskom decembru neočekivano pala industrijska proizvodnja.

To je kod ulagača izazvalo strah od stagflacije, razdoblja rasta inflacije, a stagnacije ekonomije, što u SAD-u nije zabilježeno još od osamdesetih godina, javila je u nedjelju Hina.

" Stagflacija je najgori mogući scenarij za Fed. Centralna banka, naime, ne može smanjiti kamatne stope a da ne izazove jačanje inflacije, a s druge strane, ne može povećati kamate jer se rast privrede usporava", objašnjava Hugh Moore, analitičar u tvrtki Guerite Advisors.

Koncem sedmice ulagače je šokirao podatak američkog ministarstva rada da u decembru gotovo i nije bilo kreirano novih radnih mjesta, dok je stopa nezaposlenosti skočila na najviši nivo u zadnje dvije godine.

Ako nema zapošljavanja potrošači neće trošiti, rezoniraju tržišni sudionici, te se sve više pribojavaju da bi američka privreda mogla ipak utonuti i u recesiju.

Osjetno su pojeftinile dionice najvećih američkih proizvođača. Primjera radi, cijena dionica US Steel potonula je 6 posto, a Textrona, proizvođača Cessna zrakoplova i Bell helikoptera, čak 6,3 posto. Pale su i cijene većine ostalih dionica, a među rijetkim dobitnicima su dionice naftnih i drugih energetskih kompanija, što se zahvaljuje rekordnoj cijeni nafte u SAD-u, koja se, prvi puta u povijesti, probila iznad nivoa od 100 dolara. A u 2007. Wall Street je poslovanje završio s Dow Jones indeksom 6,4 posto višim nego na početku godine.

Ipak, to je znatno manji rast tog indeksa nego godinu dana prije, kada je dosegnuo 16,3 posto.

Ali, analitičari nisu sasvim obeshrabreni, jer je taj indeks zabilježio godišnji rast premda je u posljednjem lanjskom tromjesečju zabilježio najveći kvartalni pad u posljednjih 20 godina.

"S obzirom na krizu na tržištu hipotekarnih zajmova, goleme gubitke financijskih institucija, rekordne cijene nafte, pad cijena nekretnina i slabljenje potrošnje stanovništva, berza se zapravo i dobro držala", kaže Todd Leone, direktor trgovanja u brokerskoj kući Cowen & Co.

S&P indeks u 2007. godini porastao je 3,5 posto te je završio godinu na 1.468 bodova. A usprkos priličnim oscilacijama tokom 2007, Nasdaq indeks okončao je godinu s ukupnim rastom od 9,8 posto, što je njegov najveći godišnji skok od 2003. godine.

Sve neizvjesnosti koje su brinule ulagače krajem prošle godine protegnut će se, kažu analitičari, i na početak ove godine, pa će, zaključuju, Wall Street u 2008. biti vrlo nestabilan.

I na evropskim berzama godina je započela s padom cijena dionica. Analitičari ističu da je riječ o najvećoj rasprodaji dionica od sredine decembra zbog obnovljenih zabrinutosti ulagača od mogućeg pada najveće svjetske privrede u recesiju.

U takvim uvjetima FTSE 100 indeks Londonske berze na sedmičnom nivou oslabio je gotovo dva posto, na 6.349 bodova.

Frankfurtski DAX indeks potonuo je 3,2 posto, te je zaronio na 7.809 bodova.

Aktuelan oštar pad cijena dionica nadovezao se na mršavi dobitak prošle godine na evropskom tržištu, od svega 1,6 posto, što je najlošija izvedba od 2002.

To je, kažu analitičari, vrlo razočaravajuće, s obzirom da su u prvoj polovini 2007. cijene evropskih dionica porasle osam posto.

Ali, kasnije je preseljenje financijske krize iz SAD-a u Evropu snažno uzdrmalo evropska tržišta kapitala.

FTSE indeks Londonske berze završio je 2007. godinu na 6.456 bodova, što je 3,8 posto više nego što je iznosio na njezinu početku.

Godinu dana prije FTSE porastao je čak 11 posto. Na pariškoj berzi CAC indeks zabilježio je lani rast od 1,3 posto, dok je u 2006. porastao 17,5 posto.

Najviše je porastao DAX indeks Frankfurtske berze, čak 22 posto, što je znatno veći rast nego u 2006. godini.

Analitičari očekuju nestabilnost i nervozu na evropskim burzama u prvim mjesecima 2008. godine, ali vjeruju da će se u drugoj polovici godine tržište oporaviti.

"Lani je bilo puno neizvjesnosti i izazova na evropskim berzama, a svi problemi: od financijske krize, pa do usporavanja privrednog rasta, kreditiranja i potrošnje stanovništva ostat će još neko vrijeme prisutni na tržištu", kaže Andrea Williams, voditeljica trgovine u tvrtki Royal London Asset Management.

Na Tokijskoj berzi zabilježen je gubitak Nikkei indeksa od četiri posto, koji je zaključio poslovanje u petak na 14.691 bod, odnosno na najnižem nivou u zadnjih 17 mjeseci.