Berza
0

Oporavak na SASE, uz blok posao dionicama GP Bosne

Sarajevo-x.com
Pesimistične prognoze od petka, na svu sreću nisu se ostvarile danas. Značajno povećan promet i porast vrijednosti oba indeksa Sarajevske berze, te pozitivna kretanja na berzama iz okruženja možda nagovještavaju bolje dane na regionalnom tržištu kapitala.

Ukupan promet se danas približio iznosu od 4 miliona KM. Najveći udio u današnjem prometu otpada na blokovsku transakciju dionicama GP Bosna d.d. Sarajevo (SASE: GPBSRK3). Prometovano je 90.000 dionica po cijeni 27,42 KM, čime je vrijednost transakcije prešla 2,4 miliona KM.

SASX-10 se konačno oporavlja. Porastu vrijednosti indeksa od 1,37% doprinijeli su svi emitenti i, konačno, dan završili u plusu svi osim mostarske Elektroprivrede, koja danas nije zabilježila promjenu kursa. Najveći porast kursa od 4,63 % zabilježilo je Sarajevo-osiguranje d.d. (SASE: SOSOR) uz promet preko 100 hiljada KM. Pored ovog emitenta treba izdvojiti i sarajevski Energopetrol (SASE: ENPSR) sa porastom kursa od 4,41 %, čijim dionicama se trgovalu u iznosu većem od 75 hiljada KM po cijenama od 63,01 do 69 KM. Nakon strmoglavog pada kursa u toku prošle sedmice, Bosnalijek (SASE: BSNLR) se danas vraća transakcijama ukupne vrijednosti 111.340 KM i prosječnom cijenom 42,32 KM. Najveća cijena, koja je danas postignuta ovim dionicama je 44,30 KM. Treba spomenuti i porast kursa Fabrike Duhana Sarajevo od 2,95 %, cijena dionice dostizala je i 300 KM.

Vrlo zanimljiva situacija bila je i na kotaciji investicionih fondova. U par navrata na strani ponude, kod pojedinih fondova, nije bilo naloga, dok su se kupovni nalozi redali. Vrijednost BIFX je porasla za 0,71%, prvenstveno nošena porastom kursa Bonusa 9,02% (SASE: BNSFRK2), Crobih fonda 5,45% (SASE: CRBFRK1) te Prevent Investa 4,60% (SASE: PVNFRK3). Najveći pad od 4,84% ostvario je investicioni fond Bosfin d.d. (SASE: BSNFRK2), ali uz vrlo slab promet u poređenju sa ostalim fondovima. I danas je najveći promet ostvaren dionicama fonda Big investiciona grupa d.d. (SASE: BIGFRK3) kroz svega 7 transakcija ukupne vrijednosti 335.478 KM. Vrlo likvidne danas su bile i dionice Prof Plusa (SASE: PRPFRK2) i fonda MI Group (SASE: MIGFRK2).

Promet od preko 188 hiljada KM uz porast kursa od 0,62 % imale su dionice Rudnika mrkog uglja Kamengrad iz Sanskog Mosta.

Piše: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.