{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oporavak azijskih berzi

S
23.1.2008. u 08:44
0
0
Oporavak azijskih berzi
0
Oporavak azijskih berzi
Na berzama širom Azije zabilježen je nagli skok vrijednosti akcija kao odgovor na odluku američke centralne banke i Federalnih rezervi, da u utorak snizi osnovnu kamatnu stopu.
Vrijednost dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu naglo je porasla, nadoknađujući višednevne gubitke i ublažila strah od globalne recesije.

U Japanu, gdje je također zabilježen skok vrijednosti akcija, ministar finansija je pozdravio odluku američke centralne bake da snizi kamatnu stopu, prenosi BBC.

Federalne rezerve u akciji

Američka centralna banka i Federalne rezerve, smanjila je u utorak osnovnu kamatnu stopu za 0.75 procenata, sa 4.25 posto na 3.5 posto, nastojeći da najvećim sniženjem u posljednje 23 godine da podsticaj najvećoj globalnoj ekonomiji.

Banka je saopštila da je osnovna kamatna stopa snižena na tri i po procenta zbog prijetnje slabljenja američke privrede i usporavanja privrednog rasta.

Odluka američke centralne banke obradovala je evropska tržišta dionica na kojima je nešto ranije zabilježen veliki gubitak vrijednosti akcija.

Indeks vrijednosti akcija Dow Jones na Nujorškoj berzi je, na početku radnog dana, opao za oko tri procenta, ali se oporavio tokom kasnijeg poslovanja da bi na kraju dana zabilježio smanjenje od samo jednog procenta.

Predsjednik Bush u međuvremenu razgovara sa kongresnim liderima nastojeći da zadobije njihovu saglasnost za implementaciju čitavog paketa finansijskih mjera za stimuliranje američke privrede.

Urednik BBC-ijeve privredne redakcije kaže da odluka o sniženju osnovne kamatne stope predstavlja veliki rizik za Federalne rezerve i da banka, u slučaju da najnovije mjere ne urode plodom, neće na raspolaganju imati druge mehanizme.

Postoji i zabrinutost da bi ovakvo dramatično smanjenje kamata moglo da bude znak panike.

Na evropskim berzama je u ponedjeljak zabilježen oštar pad vrijednosti akcija, poslije sličnog pada na azijskim tržištima kapitala nešto ranije. Na berzama u Francuskoj, Njemačkoj i Britaniji akcije su izgubile na vrijednosti i do 7%.

Do svega dolazi zbog zabrinutosti da postoji opasnost od privredne recesije u SAD-u.

Privredni analitičari ističu da se strahuje da su ekonomski problemi sa kojima se suočava Amerika veći nego što se to prethodno pretpostavljalo. Glavni problemi američke privrede danas su sve manja količina gotovog novca, pad industrijske proizvodnje i gubitak povjerenja investitora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: