Berza
0

Od četvrtka nova pravila

FENA
Nakon dobijanja saglasnosti od Komisije za vrijednosne papire FBiH na nova Pravila Sarajevske berze (SASE) vrijednosnih papira, nova pravila počet će se primjenjivati od četvrtka, 12. marta.

Nova Pravila donose slijedeće novine: Slobodno tržište se segmentira u tri dijela (Primarno Slobodno tržište, Sekundarno Slobodno tržište i Tržište za emitente u stečaju).

Zavisno od tržišnog segmenta na kojem je kompanija uvrštena, važe slijedeća ograničenja maksimalne dnevne fluktuacije cijena dionica: Kotacija uključujući i Kotaciju fondova u rasponu od -5 do +10 posto od zadnjeg službenog kursa; Primarno Slobodno tržište u rasponu od -20 do +20 posto od zadnjeg službenog kursa; Sekundarno Slobodno tržište u rasponu od -50 do +50 posto od zadnjeg službenog kursa teTržište za emitente u stečaju - bez ograničenja fluktuacije.

Načini trgovine: Emitentima koji su na Kotaciji (uključujući Kotaciju fondova) i na Primarnom Slobodnom tržište se trguje kontinuiranim načinom trgovine.

Emitentima koji su na Sekundarnom Slobodnom tržištu se trguje aukcijskim načinom trgovine uz dvije aukcije dnevno (1. aukcija u 11.00, druga u 13.00 sati).

Emitentima koji su u stečaju se trguje putem jedne dnevne aukcije (u 12.00 sati).

Faza "čišćenja knjige naloga" (tzv. FOK) se ukida kod aukcijskog načina trgovine.

Nalozi sa skrivenom količinom: Ubuduće se nalog sa skrivenom količinom može koristiti samo ukoliko je ukupna vrijednost naloga (cijena x količina u nalogu) veća ili jednaka 10.000 KM.

Nalozi s posebnim uslovima izvršenja: Kod naloga s minimalnom količinom izvršenja prve transakcije kao i kod naloga s minimalnom količinom izvršenja svake transakcije, minimalna količina izvršenja iznosi 1.000 KM.

Primjenom novih Pravila realizira se najveći dio mjera za unapređenje trgovanja koje su ranije usvojili organi SASE s ciljem povećanja atraktivnosti tržišta i smanjenja mogućnosti manipulacija, saopćila je danas SASE-a.