|

Obveznice RS-a povećale promet Banjalučke berze

Obveznice RS-a povećale promet Banjalučke berze
0
F
FENA
5.1.2015. u 15:29
1
komentara
0

dijeljenja
Obveznice RS-a povećale promet Banjalučke berze
Na Banjalučkoj berzi je u 2014. godini ostvaren ukupan promet u iznosu od 587 miliona KM, što u odnosu na 2013. predstavlja rast prometa za 56 posto, a tome su najviše doprinijela zaduženja RS putem obveznica.
Ukupan promet u prošloj godini je, kako je danas saopćeno, drugi najveći godišnji promet od osnivanja ove berze.

Redovan promet je iznosio 195,5 miliona KM i veći je za 54 posto u odnosu na redovan promet prethodne godine.

Porastao je redovan promet akcijama (127 posto), redovan promet obveznicama (20 posto) i redovan promet trezorskim zapisima (53 posto).

-Na porast ukupnog prometa najveći uticaj su imale javne ponude obveznica Republike Srpske u vrijednosti od 187,5 miliona KM - potvrđeno je danas iz Banjalučke berze.

Manji promet u odnosu na 2013. godinu ostvaren je kod preuzimanja akcionarskih društava (-95 posto), javnih ponuda akcija (-49 posto), aukcija za paket akcija (-48 posto), aukcija trezorskih zapisa (-10 posto) i blok poslova (- tri posto).

-Proteklu godinu obilježio je promet dužničkim hartijama od vrijednosti. Promet obveznicama i trezorskim zapisima na primarnom i sekundarnom tržištu je iznosio 81 posto od ukupnog prometa. U deset najtrgovanijih hartija od vrijednosti sedam je obveznica i jedan trezorski zapis Republike Srpske - navode iz Banjalučake berze.

Ovim je nastavljen višegodišnji trend pomjeranja fokusa investitora s akcija na obveznice.

Vrijednost indeksa obveznica Republike Srpske (ORS) je porasla za 8,25 posto. Najveći efektivan prinos su imale obveznice Republike Srpske za izmirenje ratne štete koje su na kraju godine imale prinos do dospijeća u rasponu osam do devet posto.

Prinos do dospijeća obveznica Republike Srpske za izmirenje stare devizne štednje se na kraju 2014. godine kretao od šest do sedam posto.

Početkom 2014. godine počelo je s radom tržište novca Banjalučke berze. U ovoj godini sklopljeno je 28 REPO poslova. U REPO poslovima se vrši kratkoročno pozajmljivanje sredstava uz prenos vlasništva nad hartijama od vrijednosti koje služe kao kolateral.

Najčešće su zaključivani REPO poslovi s obveznicama Republike Srpske, a zaključeni su i prvi REPO poslovi sa akcijama.

Na tržištu akcija je porastao redovan promet koji je iznosio 82 miliona KM, ali je smanjen broj poslova za 29 posto.
Prosječan redovan dnevni promet akcijama je iznosio 330.865 KM.

"Telekom Srpske“ je akcionarsko društvo koje je isplatilo najveću dividendu u 2014. godini i akcionari su po osnovu dividende mogli da ostvare prinos od oko 12 posto.

Zbog toga su i protekle godine akcije tog preduzeća bile najatraktivnije za male ulagače.

Trgovanje akcijama se najčešće odnosilo na trgovanje velikim paketima akcija s ciljem zaokruživanja vlasništva od strane većinskih akcionara.

Neprofitabilnost, slabo korporativno upravljanje i nedovoljni mehanizmi zaštite manjinskih akcionara utiču da se mali ulagači okreću investiranju u obveznice ili potpuno odustaju od investiranja.

Vrijednost BIRS indeksa koji prati kretanje cijena na tržištu akcija je smanjena za 2,97 posto. Međutim, ako se uzmu u obzir dividende dolazi se do prinosa od oko tri posto, koji su mogli ostvariti ulagači u akcionarska društva čije su akcije uključene u BIRS.

Indeks investicionih fondova (FIRS) se smanjio za 8,44 posto.

Lani su na Banjalučkoj berzi samo tri zatvorena investiciona fonda ostvarila rast cijene akcija, od kojih najviše ZIF Euroinvestment fond (12,81 posto).
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...