Berza
0

Obustavljena trgovina dionicama Bosnalijeka

Sarajevo-x.com
Otvaranje na Sarajevskoj berzi obilježila je obustava trgovine dionicama Bosnalijeka. Naime, nakon jučerašnjeg pada cijene od 10%, Sarajevska berza je uputila dopis emitentu, sa molbom da se obrazloži da li postoje razlozi za navedeni pad.

U odgovoru stoji da u Društvu ne postoje nikakve izmjenjene okolnosti u redovnom poslovanju koje su mogle dovesti do značajnog pada vrijednosti dionice. Dalje se navodi pretpostavka da je razlog pada vrijednosti dionice emitenta "Bosnalijek" d.d. Sarajevo, činjenica da je na dnevni red redovne skupštine dioničara, najavljenoj za 28. 06. 2008. godine, predložena odluka o emisiji dionica iz fonda rezervi dioničarima društva u omjeru tri nove spram deset postojećih, što će u slučaju da skupština donese takvu odluku imati za rezultat veći broj emitovanih redovnih dionica "Bosnalijeka" d.d. Sarajevo.

S obzirom na sistem settlmenta T+3, dioničari koji su dionice kupili na dan 24.06.2008. godine će se kvalifikovati za podjelu novih dionica iz fonda rezervi, a za sve trgovine nakon ovog datuma investitori već uračunavaju činjenicu da će broj dionica u opticaju biti veći. Kako su jutros postavljeni prodajni nalozi koji bi značili novi maksimalni pad vrijednosti dionica, Sarajevska berza je u cilju zaštite investitora obustavila trgovinu u 09:58h do dostave dodatnih informacija vezanih za održavanje Skupštine Društva.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.