Evropske berze
0

Nestabilno tržište akcija

FENA
Evropsko tržište akcija u srijedu je bilo nestabilno, a cijene dionica su opale u ranoj popodnevnoj trgovini, slijedeći istu takvu tendenciju na američkim efektnim i robnim berzama, dok je funta sterlinga bila ponovo na udaru zbog novog rasta nezaposlenosti u Velikoj Britaniji.

Panevropski indeks akcija – FTSEurofirst 300 – izgubio je na londonskoj berzi 0,8 posto ranije vrijednosti i trenutno vrijedi ispod 710 poena.

Glavni kontinentalni indikator kretanja cijena dionica najunosnijih firmi ove godine se "srozao" 14 posto, dok je lani opao 45 procenata u odnosu na nivo zabilježen potkraj 2007.

Američki indeksi akcija su tokom prvih transakcija na Wall Streetu također bili u padu, iako je opća slika stanja zdravlja privrede SAD-a donekle poboljšana nakon saopćenja u utorak da je u februaru poslovna aktivnost u veoma važnom sektoru stanogradnje bila bolje nego što se prethodno očekivalo.

Evropsko tržište akcija je u utorak popodne živnulo nakon izvještaja o boljem rastu od očekivanoga februarskog indeksa ekonomskog raspoloženja u Njemačkoj, ali je očito da se taj pozitivan uticaj već u srijedu istopio.

"Jedna lasta ne čini proljeće", prokomentirao je spomenuti izvještaj o kretanjima u njemačkoj privredi i uticaju tih podataka na efektne berze strateški analitičar zapadnoevropske kompanije BGC Howard Wheeldon.

On i drugi finansijski stručnjaci strahuju, kako se navodi u izvještaju agencije Reuters iz Londona, od mogućih budućih loših ekonomskih vijesti koje bi opet mogle "baciti" regionalno i ostala tržišta akcija na višegodišnje, pa čak i višedecenijske minimume koji su zabilježeni tokom prošloga i prve polovine ovog mjeseca.

Na evropskom deviznom tržištu nešto veće interesiranje tržišnih igrača vladalo je za funtu sterlinga, kojoj je naštetio izvještaj o povećanju broja nezaposlenih u Velikoj Britaniji na više od dva miliona osoba.

Funta sada kotira oko 1,39 dolara, što je bolje nego prije desetak dana, ali nije isključeno da "amerikanac", euro i jen narednih dana ponovo krenu "u ofanzivu" i potisnu otočnu valutu koju već više od godinu dana "guši" oslabljena britanska privreda.

Euro je u srijedu napredovao 0,8 posto i "dodirnuo" kurs od 1,3 dolara, što je, kako navodi Reuters, najviši nivo zajedničke valute 16 članica Evropske unije prema američkom konkurentu od kraja januara.

Dolar je na indikativnoj berzi u Londonu razmjenjivan za 98,59 jena i 1,175 švicarskih franaka, što je neznatna promjena u odnosu na prethodni dan.

Većina tržišnih stručnjaka smatra da su kratkoročni izgledi za jačanje dolarskih pozicija dobri, iako je "zelena valuta" tokom proteklih sedam dana primjetno "olabavila" u odnosu na euro.