Berza
0

Nema pesimizma na SASE

Sarajevo-x.com
Povodom članka objavljenog u Dnevnom avazu od 7. februara 2008. godine, ispred Sarajevske berze-burze vrijednosnih papira želimo naglasiti da izjave Predsjednika NO Murisa Čičića i direktora Zlatana Dedića ni na koji način nisu korespondirale sa naslovom članka („Sunovrat na bh berzama može trajati do jeseni“), kao ni sa umetkom pod naslovom „Šta će biti sa brokerima“.

Stavljanje izjava u takav kontekst izazvalo je uznemirenje članova berze i investitora, što niti je bila namjera, niti se može protumačiti kao značenje onoga što su Muris Čičić i Zlatan Dedić rekli.

I pored slabijih rezultata koji su ostvareni u januaru ove godine, u poređenju sa onim protekle godine, na Sarajevskoj berzi-burzi vrijednosnih papira ne vlada pesimizam.

Pozitivni makroekonomski pokazatelji, te najave aktivnosti koje mogu dati poticaj razvoju tržišta kapitala; kao što su izdavanje državnih, korporacijskih i municipalnih obveznica, prodaja državnog kapitala putem berze, javne emisije putem berze daju osnov za optimističnije gledanje na budućnost berzanskog poslovanja i tržišta kapitala u Federaciji BiH.