Ozbiljan pad
0

Negativan trend na berzama sve jači

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na svjetskim berzama prethodni dan obilježen je jednim od najozbiljnijih padova od početka jeseni - rasprodaja je počela prvo na azijskim trgovinskim poligonima, a zatim je zahvatila evropske i američke berze.

Ulje na vatru krivici svih bojazni investitora u vezi sa novim problemima svjetske ekonomije dodale su negativne izjave iz Federalnih rezervi SAD, loši statistički podaci iz Evrope i bojazni u pogledu pogoršanja situacije u Italiji.

Trejderi imaju izraz "tržište je u krvi", koji tačno opisuje situaciju na berzama. Raspoloženja koja na njima vladaju uskoro će se pretvoriti u paniku. 

Talas rasprodaje aktiva podignut je još na trgovinskim poligonima Azije – tamo je dubina pada indeksa dostigla 9 posto. Najviše je nastradalo indonezijsko tržište, pet odsto izgubio je hongkonški indeks Hang Seng. Ostale berze su izgubile dva do tri posto.

Analitičari pokušavaju da shvate šta je izazvalo rasprodaju. Odmah se pojavilo nekoliko faktora. 

U Evropi su izašli vrlo slabi statistički podaci. Indeksi novih industrijskih narudžbina u zoni eura i indeks poslovne aktivnosti bili su gori od prognoziranih. 

Agencija za rejting "Standard&Poor’s" smanjila je rejtinge sedam banaka u Italiji i uopšte rejting same zemlje. 
Međutim, glavni dio negativnog uticaja, ipak, je pripao SAD. Agencija "Moody's" u srijedu uveče snizila je rejting najvećih američkih banaka - "Wels Fargo", "City Grup" i "Bank of Amerika" .

 "A poslije svega Federalne rezerve upozorile su na ozbiljne rizike za ekonomiju", kaže za "Glas Rusije" Andrej Kabanov, predsjednik analitičkog departmana i upravnik kompanije "Nord-West Capital". 

Investitori su počeli da zatvaraju aktive na svim tržištima i da prelaze na keš. Zato padaju i zlato i nafta. Teško je reći koliko će to trajati, ali je tendencija toliko jaka da se sigurno ne će završiti do sutra. 

Poslije azijskih berzi negativne tendencije su zahvatila i ruske trgovinske poligone. Oni su završili dan padom od 7,5 posto po indeksu MMVB i više od osam procenata na berzi RTS. 

 U toku dana na trgovačkim poligonima, čak su morale da se zaustave aukcije zbog naglog pada vrijednosti pojedinih vrednosnih hartija. 

Nisu se održali ni Evropljani. U Starom svijetu vodeći indeksi izgubili su od tri do pet odsto. A poslije Evrope krug se zatvorio u SAD, gdje je na berzama registrovan pad veći od tri posto. 
Podjednako dramatični događaji odvijali su se i na deviznom tržištu. Rublja je odjednom pala za 53 kopejke, prekoračivši prvi put poslije septembra 2009. godine granicu od 32 rublje. I ovde su ulogu odigrali spoljašnji negativni faktori, kaže analitičar finansijske korporacije "Otkriće" Aleksandar Laputin.

Svi stručnjaci se slažu da će ovaj pad, čak i uz male prekide i korekcije, biti dugotrajan. Tržištu je potreban povod za optimizam, a vlasti zemalja, ni u Aziji, ni u Evropi, ni u Americi zasad ne mogu da daju povod za to.