Berza
0

Naredna godina u znaku prvih općinskih obveznica i akcija privatnih preduzeća

FENA
Banjalučka berza planira da u narednoj godini na službeno berzansko tržište budu uključene i akcije nekoliko privatnih preduzeća i emisija obveznica, što bi dodatno trebalo da unaprijedi tržište hartija od vrijednosti.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić najavio je na pres-konferenciji da se očekuje da već u prvom kvartalu 2008.godine, putem Banjalučke berze, prve obveznice emituju Općina Laktaši i Grad Banja Luka, a u martu će biti ponuđene i obveznice po osnovi stare devizne štednje te obveznice po osnovu materijalne i nematerijlne ratne štete.

Napomenuo je da RS ima obavezu da do kraja godine emituje prve obveznice što će značajno utjecati na tržište kapitala i da će naredna godina biti značajna i po reformi poreznog sistema jer je već usvojen Zakon o rezervnom penzionom fondu.

Govoreći o statističkom izvještaju Banjalučke berze za ovu godinu, Božić je rekao da je promet na Banjalučkoj berzi iznosio više od 737 miliona KM, što predstavlja rast za 90 posto u odnosu na 2006. Ponovio je i da je u prvom kvartalu ove godine na berzi registrovan rast prometa, a da je do padova došlo u drugoj polovini godine.

Razlog za pad prometa, u Berzi, vide u dotadašnjem konstantnom rastu prometa i povećanju indeksa, zbivanjima na svjetskom i regionalnim tržištima kapitala, kao i političke faktore, među kojima je izdvojio da tada još nije parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.

Prema preliminarnim podacima na Banjalučkoj berzi je tokom godine na redovnom trgovanju ostvaren promet od 578 miliona KM, ili više za 68 posto u odnosu na prošlu godinu, prijavljena su 44 blok posla u vrijednosti od 148,6 miliona KM, dok je vrijednost 38 poslova po osnovu preuzimanja iznosila 9,8 miliona KM.

Najveći promet u ovoj godini od 61,8 miliona KM ostvaren je trgovanjem akcijama Rafinerije nafte Bosanski Brod, značajan porast zabilježen je kod preduzeća iz finansijskog posredovanja, a najveći pad kod preduzeća Elektroprivreda RS-a.