Banjalučka berza
0

Najavljeno uvođenje liste A

SRNA
Direktor Banjalučke berze Milan Božić najavio je za narednu godinu uvođenje na službeno berzansko tržište liste A, prestižne berzanske liste, koja će doprinijeti većem interesovanju investitora na tržištu kapitala. Božić je rekao novinarima u Banjaluci da su u tom kontekstu u toku pregovori sa "Telekomom Srpske" i "Novom bankom" AD Banjaluka o uvrštavanju njihovih hartija od vrijednosti na listu A.

Prema njegovim riječima, u planovima za narednu godinu je i uvođenje kratkoročnih hartija od vrijednosti na berzu, u saradnji sa Ministarstvom finansija RS, kao i izrada statističke baze podataka tržišta kapitala i dalji razvoj korporativnog upravljanja.

Božić je konstatovao da je ova godina bila teška za sve učesnike na tržištu kapitala, zbog uticaja svjetske ekonomske krize.

"Uprkos tome,  ovu godinu je  obilježio razvoj tržišta obveznica koje su značajno povećale učešće u ukupnom prometu na berzi", rekao je Božić.

On je dodao da je sa tehnološkog aspekta ovu godinu na Banjalučkoj berzi obilježilo i uvođenje FIKS protokola, koji bi trebalo da  doprinese  značajnom povećanju sistema za trgovanje, kao i u projektima regionalnog povezivanja berze sa drugim berzama u regionu.

Božić je dodao da je bilo i niz drugih međunarodnih projekata, te da je u ovoj godini uveden potpuno novi sistem trgovanja, značajno je unapređen internet portal berze, koji je jedan od najboljih berzanskih portala u Evropi, a razvijen je i novi sofvter za brokerske kuće.

Pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić naveo je preliminarne podatke po kojima je u ovoj godini, zaključno sa 28. decembrom na berzi ostvaren promet od oko 175 miliona KM, koji je za 57 odsto manji od prometa u prošloj godini.
 Na redovnom trgovanju akcijama i obveznicama, isključujući javne ponude, blok poslove i prijavljivanja preuzimanja, ostvaren je promet oko 82 miliona KM, što je za 28 odsto manje nego u prošloj godini.

Na redovnom trgovanju akcijama ostvaren je promet od 46 miliona KM, te da je kroz aukcije za paket akcije ostvaren promet od 6,25 miliona KM.

U ovoj godini prijavljeno je 24 preuzimanja akcionarskih društava u vrijednosti od 48,56 miliona KM, a uspješno je završeno šest javnih emisija akcija u vrijednosti od 31,84 miliona KM.

Najviše se trgovalo akcijama "Telekoma Srpske", sa ostavrenim prometom od 14,9 miliona KM, te "Elvaka" sa prometom od 3,4 miliona KM.

Na redovnom trgovanju obveznicama ostvaren je promet od oko 30 miliona KM, što je za 150 odsto više od prometa obveznicama iz prošle godine.

Berzanski indeks je u ovoj godini izgubio na vrijendosti za 3,91 odsto, dok je indeks investicionih fondova ostvario rast za 8,75 odsto.