Svjetske berze
0

Nada u oporavak drži naftu iznad 54 dolara

FENA
Sirovom naftom se na berzi u New Yorku u utorak trguje po cijeni iznad 54 dolara za barel zahvaljujući sve većem optimizmu ulagača vezanom za oporavak globalne privrede. Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u junu u utorak je na Njujorškoj robnoj berzi neznatno pala, na 54,46 dolara za barel, nakon što je u ponedjeljak porasla za 1,27 dolara i završila trgovanje na najvišem iznosu još od 24. novembra 2008. od 54,47 dolara za barel, prenijele su svjetske agencije.

Evropska "brent" nafta je na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno neznatno poskupjela na 54,62 dolara za barel.

"Tečnim zlatom" se u posljednjih više od mjesec dana trgovalo po cijeni od oko 50 dolara za barel uslijed toga što je najgora ekonomska kriza u proteklih nekoliko decenija dovela do pada tražnje tog energenta. Ipak, najnovije pozitivne ekonomske vijesti su navele investitore da se nadaju oporavku.

Službeni podaci su u ponedjeljak pokazali da je prodaja novih kuća u SAD-u u martu porasla drugi mjesec zaredom, dok je u istom mjesecu zabilježen rast potrošnje u građevinskom sektoru nakon pet uzastopnih mjeseci pada.

"Opća atmosfera na tržištu je pozitivna, pa me neće iznenaditi ako nafta uskoro poskupi iznad 55 dolara za barel. Međutim, ne vidim dovoljno pozitivnih podataka koji bi me uvjerili da je globalna privreda na putu oporavka ili da će cijena nafte skočiti na čak 75 dolara za barel", izjavio je analitičar firme Hudson Capital Energi Clarence Chu.

Trgovci iščekuju objavljivanje sedmičnog izvještaja statističke službe američkog ministarstva energetike u srijedu o zalihama u sedmici zaključno s 1. majem, za koji očekuju da će pokazati rast zaliha sirove nafte od 2,2 miliona barela.

Prošle sedmice su zalihe "tečnog zlata" u SAD-u porasle za 4,1 milion barela i blizu su 19-godišnjem maksimumu.